»Jeg fatter det simpelthen ikke«

Tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech syntes ikke ligefrem at mindske kaos, da hun hele onsdag blev udspurgt af Statsløsekommissionen.

Forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech forklarede sig i går for første gang for Statsløsekommissionen om overtrædelsen af en FN-konvention om statsløse palæstinensere Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er noget rod. Hvilket er den korte udgave af sagen om, hvorfor Danmark brød en FN-konvention, der påbød at give unge statsløse palæstinensere statsborgerskab.

Uoverskueligheden har dog ikke forhindret Statsløsekommissionens lokale i Søborg i at være pakket til sidste plads. En særlig forventning har trukket et massivt presseopbud til. I dag vil en slags forløsning måske finde sted. Muligvis vil et ansvar blive placeret. Ikke alene skal forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) udspørges om sagen, der fik hende fyret som integrationsminister i marts 2011. Hendes daværende departementschef, Claes Nilas, har tillige mandag båret knuder til kommissionens kakkelovn, der lige siden har fået den til at buldre, syde og hvæse, at statsløse-sagens skæve gang skyldtes en bestemt person: Integrationsminister Hornbech.

Det står hurtigt klart, at Birthe Rønn Hornbech peger den stik modsatte vej.

Hornbech siger som noget af det første, at hun 4. august 2008 får at vide, at der er problemer med FN-konventionen af 1961 og kommenterer derefter:

»Det var lidt chokerende at opdage, at vi ikke havde overholdt konventionen. Der var ikke tvivl om, at der var tale om konventionsbrud,« lyder det fra den forhenværende integrationsminister.

Ifølge Birthe Rønn Hornbech skulle juristerne og embedsmændene i Integrationsministeriet langt før have opdaget og fortalt, at Danmark ikke overholdt konventionen:

»Jeg syntes, det var grufuldt, vi havde overtrådt konventionen. Men der var ingen tvivl om juraen i det.«

Birthe Rønn Hornbech »gik ud fra«, at der herefter blev rettet ind. At de konventionsstridige afgørelser ville blive omgjort. Og at hele sagen »straks ville ryge i Folketinget«. Hvormed Hornbech mener indfødsretsudvalget. Hun hævder, at hun først kort før statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fyrede hende, fandt ud af, at embedsmændene ikke havde bragt sagen videre.

Ord mod ord

Sagen kom altså helt bag på Hornbech, siger hun.

Ifølge departementschef Claes Nilas besluttede Birthe Rønn Hornbech, at man skulle undersøge de øvrige nordiske landes håndhævelse af konventionen, før man ændrede noget som helst. Departementschefens påstand er således, at Hornbech lige præcis drog juraen i tvivl.

»Jeg fatter det simpelthen ikke,« siger Birthe Rønn Hornbech på et tidspunkt. Udsagnet står i løbet af dagen som modsætning til den pyramide af vidnesbyrd, der er bygget op ved de seneste fem måneders afhøringer af sekretærer, kontorchefer og afdelingschefer op til departementschef Nilas mod Hornbech.

Rønn forstår i det hele taget ikke, at der skulle gå næsten to år, fra man fandt ud af, at Danmark havde overtrådt konventionen gennem flere år, til at de statsløses sager blev genoptaget, og praksis blev ændret. Hun anså sagen for afgjort og lukket ved første meddelelse om konventionsstridige afgørelser. Og hun mener ikke, at hun igen støder på konventionsbruddet, før hun »dobbelt chokeret« i 2010 finder ud af, at der ikke er rettet ind og derfor beordrer det. Denne påstand stemmer ikke overens med tidligere udtalelser, hvor hun talte om at have »besindet sig«. Hornbech er imidlertid ikke til sinds at medgive nogen som helst selvmodsigelser. Det længste, hun går, er: »Jeg kan godt se nu, at det lader til, vi har talt i hver sin verden«.

Det er departementschefens ord mod ministerens.

Spekulerer man i, hvad Statsløsekommissionen skal ende med, synes den således at glide længere og længere ned på skalaen over konsekvenser, der kan trække overskrifter. Er en rigsretssag toppen af skandaleskalaen og en løftet pegefinger over for en ringe forvaltning bunden, synes sagen nærmere sidst- end førstnævnte. Taler både Hornbech og Nilas sandt, synes der mest af alt at være tale om en serie af misforståelser. Alt, der kunne gå galt, gik galt. Og det, der ikke kunne gå galt, gik åbenbart også galt. Udspørger Poul Heidmann forsøger at opbygge et politisk mønster, hvor presset fra Dansk Folkeparti skulle have bragt både Hornbech og Integrationsministeriet i tvivl.

»Sagen var klar«

»Men der var ikke noget politisk i det overhovedet. Vi havde bragende diskussioner, det var meget underholdende. Men der var ikke nogen, der dansede efter hinandens pibe. Og der var ikke noget at tale om i sagen. For den var klar,« siger Hornbech.

I Statsløsekommissionen er sagen tydeligvis totalt uklar. Eller rodet, som er den korte udgave, om man vil. Når kommissionen kommer med den lange udgave, synes der heller ikke at være nogen garanti for, at der er kommet orden i historien. I en pause spørger Birthe Rønn Hornbech kækt journalisterne i lokalet, hvad de får ud af det hele. »Det stikker i alle retninger,« svarer en. »Så har du ikke sagt for meget,« smiler Hornbech.

Afhøringen af Birthe Rønn Hornbech stopper heller ikke denne onsdag. Kommissionen må opgive at komme igennem det hele med den forhenværende integrationsminister. Det er for svært. Som hovedpersonen selv siger:

»Jeg har jo spurgt mig selv masser af gange: Hvordan kunne det gå til? Jeg forstår det ikke.«