»Jeg er provokeret af den måde, man snakker om studerende på«

Danske studerende får mandag en ny formand i Yasmin Davali. Hun er selv mønsterbryder og provokeret af, at studerende italesættes som ugidelige curlingbørn. Snart får hun travlt, for uddannelsesområdet ligger ikke stille.

»Jeg er provokeret af den måde, man snakker om studerende på. Der er en italesættelse af, at vi er lidt dovne, lidt uansvarlige og kun vil læse bøger, vi synes er spændende,« siger Yasmin Davali til Berlingske. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sin profiltekst på Twitter skriver 25-årige Yasmin Davali, at hun »muligvis bruger mere tid på studenterpolitik end så meget andet.« Et kig på hendes Facebook bekræfter udsagnet. Væk er opslag om weekendens fest, morgendagens planer og småfilosofiske betragtninger, som jævnaldrende skribler om. I stedet jubler Yasmin Davali i opslag over flere studieboliger i København, argumenterer for, at det er »satans vigtigt« at bevare studienævnene og kritiserer uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen for, at flere studerende bliver syge som følge af et reformpres. Hendes Facebook-galleri er fyldt med billeder fra studenterpolitiske arrangementer, og det nyeste Facebook-venskab er indgået med Erhvervsskolernes Elevorganisation.

Jobfunktionen på det sociale medie er imidlertid ikke opdateret, for Yasmin Davali er ikke længere næstformand i Roskilde Universitets studenterråd. Fra og med mandag er hun formand for Danske Studerendes Fællesråd, DSF. De universitetsstuderendes stemme.

Interviewet med Berlingske er hendes første, men næppe sidste, for fremover er det Yasmin Davalis opgave at sikre studerende taletid i debatten, når politikere vil skære studiepladser, foreslår at indføre brugerbetaling eller glemmer, at der stadig er studerende, som modtager undervisning i vindueskarme, fordi institutionerne har færre siddepladser, end de har studerende.

Hun er født og opvokset i Sønderborg med en iransk far, en dansk mor og to yngre brødre. Moren er dagplejer, faren fabriksarbejder, og det gør Yasmin Davali til mønsterbryder. Hun er nemlig nyudklækket bachelor i socialvidenskab fra RUC, fordi »menneskelige relationer interesserer mig«, mens kandidatgraden må vente et år til fordel for det studenterpolitiske arbejde i DSF. En udskydelse, der er et udtryk for engagement, for Yasmin Davali er engageret som få. En ildsjæl med udpræget retfærdighedssans, siger afgående formand i DSF, Jakob Ruggaard, om sin arvtager.

 

Selv nævner hun provokation som drivkraft. For Yasmin Davali er provokeret på sine medstuderendes vegne.»Jeg er provokeret af den måde, man snakker om studerende på. Der er en italesættelse af, at vi er lidt dovne, lidt uansvarlige og kun vil læse bøger, vi synes er spændende. Man taler mere om kvaliteten af os som studerende, end man taler om uddannelserne og de rammer, vi skal blive dygtige i. Det provokerer mig, for den oplevelse, jeg har af mine medstuderende, er, at man rigtig gerne vil sit studie, vil bidrage og vil dygtiggøre sig,« siger Yasmin Davali.

Det er et travlt år Yasmin Davali har valgt at være formand i, for de videregående uddannelser står foran forandringer, og politisk er der sat en masse i sving. Fremdriftsreformen, der skal sikre at studerende færdiggør et studie hurtigere, er kommet til, det samme er dimensioneringsmodellen, der rokerer studiepladser efter ledighed, og så er et nedsat Kvalitetsudvalg netop kommet med dets endelige rapport. En rapport som anbefaler flere forværrende end forbedrende initiativer, mener Yasmin Davali.

Vil være et modspil til tidens initiativer

»Der kommer til at ske rigtig meget på området det næste stykke tid, og jeg mener, at flere af de politiske initiativer og nye reformer vil skade den sociale lighed og mobilitet gradvist. Der er et skred i gang, som nogen skal formulere et modsvar til. Det vil jeg gerne stå i spidsen for.«

 

Yasmin Davali ønsker en ny diskussion af fremdriftsreformen, som er udskældt blandt studerende, og regner også med at skulle kæmpe for at bevare retskravet, der i dag sikrer alle studerende retten til at læse en kandidat, men som nogle varmer op til at afskaffe med et argument om, at flere skal indfinde sig på arbejdsmarkedet som bachelorer. Og apropos beskæftigelse vil Yasmin Davali, at snakken fremover skal handle lige så meget om, hvad erhvervslivet kan gøre for de studerende, som den hidtil har handlet om, hvad de studerende kan gøre for erhvervslivet.

»Jeg kunne godt tænke mig, at vi begynder at snakke om, hvad man kan gøre for at sikre en bedre og mere glidende overgang fra studie til arbejdsmarked. Et perspektiv som har manglet, fordi job og fremtid efter studiet er blevet reduceret til, hvordan man indretter studiet og den studerende og ikke, hvordan man indretter et arbejdsmarked til at rumme studiet og os studerende«.