»Jeg er jo vildt uattraktiv«

Heidi Lunabba styrer en skægsalon for kvinder. Hun er en af mange, som sætter spørgsmålstegn ved den gængse opfattelse af kønnene under World Outgames.

»Jeg fik ideen til skægsalonen, da jeg holdt en drag king-fest sammen med nogle venner. Det var interessant at se, hvad et skæg gør ved kvinder, og hvordan omgivelserne reagerer på dem,« siger Heidi Lunabba, der her netop har givet endnu en kvinde skæg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Hagemann Bro

En kvinde bladrer i en tyk lookbook med tegninger af forskellige former for skæg. Hun er næste kunde i Heidi Lunabbas Skægsalon for kvinder og har endnu ikke besluttet sig for, hvordan hendes kommende ansigtbehåring skal se ud. Hagestribe, kindskæg eller måske et Fu Manchu-overskæg?

»Har du nogle forslag?« spørger kvinden Heidi Lunabba, som studerer kundens frisure og ansigtstræk, før hun foreslår et fuldskæg.

Kvinden sætter sig tilrette i barberstolen, og Heidi Lunabba går i gang med lim, hår og saks. Tot for tot bliver fuldskægget monteret med stor omhyggelighed, så resultatet ser naturligt ud. Flere kvinder står i kø og venter på, at det bliver deres tur.

En forbipasserende mand gyser. Han vil sikkert være lettet over at få at vide, at Heidi Lunabbas Skægsalon på Nikolaj Plads i København ikke er en frontløbervirksomhed, der har spottet den næste modetendens. Heidi Lunabba er nemlig finsk kunstner, og hendes omrejsende skægsalon er blot et af de mange queer kulturtilbud, der i anledning af homo-eventen World Outgames sætter spørgsmålstegn ved alle vores forudindfattede meninger om, hvordan mænd og kvinder skal se ud, opføre sig – og hvem de kan danne par med.

»Jeg fik idéen til skægsalonen, da jeg holdt en drag king-fest sammen med nogle venner. Det var interessant at se, hvad et skæg gør ved kvinder, og hvordan omgivelserne reagerer på dem,« siger Heidi Lunabba, som har oplevet, at nogle kvinder sammen med skægget påtager sig en stereotyp maskulin rolle.

»Skægget får noget frem i dem. De opfører sig anderledes, og andre mennesker bliver forvirrede, fordi de ikke umiddelbart ved, om der er tale om mænd eller kvinder. Det er tilsyneladende vigtigt for folk at vide. Det hænger nok sammen med, at der er forskel på, hvordan folk opfører sig over for mænd og kvinder,« siger Heidi Lunabba.

Miriam Wistreich og Maja Laybourn er begge unge, smukke, stilsikre – og efter et besøg i salonen nu også udstyret med skæg.

»Det er vildt grænseoverskridende. For jeg er jo vildt uattraktiv,« siger Maja Laybourn.

»Man har jo altid en eller anden grad af bevidsthed om sit udseende. Ser man rigtig ud? Når man går rundt sådan her, opstår der en usikkerhed: Åh nej – nu synes folk, at jeg er unormal,« siger Miriam Wistreich.

Maja Laybourn begiver sig ind i en papirhandel med sit nye skæg. Hun går alvorligt rundt og kigger på varene. De andre kunder reagerer på to forskellige måder. De søger øjenkontakt og sender en prøveballon af en lille latter afsted mod Maja Laybourn, så de kan møde hinanden i et grin. Ellers ignorerer de hende omhyggeligt.

Den sidste reaktion er ifølge Heidi Lunabba meget almindelig:

»Mange kunder fortæller, at selv deres venner har svært ved at forholde sig til dem med skæg. Folk kan ikke rumme det.«