»Jeg er ikke medlem af al-Qaeda«

»Boghandleren fra Brønshøj« nægter at være medlem af eller at have tilknytning til terrorgruppen al-Qaeda. Det kom frem, da han onsdag blev afhørt i den retssag, hvor han står anklaget for at opildne til terror.

Sam Mansour nægter at være medlem af al-Qaeda. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEANNE KORNUM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Under onsdagens retsmøde i sagen mod Sam Mansour, »Boghandleren fra Brønshøj«, faldt de første ord fra sagens hovedperson. Mansour er anklaget for at fremme terrorvirksomhed for blandt andet al-Qaeda og for at opfordre til terror.

Men på det direkte spørgsmål »er du medlem af al-Qaeda?« fra senioranklager Jacob Buch-Jepsen, var Mansour klar i spyttet:

»Jeg er ikke medlem af al-Qaeda eller andre partier eller grupper,« lød svaret.

Sam Mansour ville dog ikke svare på, hvorvidt han sympatiserer med al-Qaeda, ligesom han heller ikke havde lyst til at svare på, om han sympatiserer med Islamisk Stat (IS).

»Boghandleren fra Brønshøj« blev i 2007 dømt for det selv samme, som han er anklaget for i dag, nemlig terrorpropaganda. Dengang blev han idømt tre år og seks måneders fængsel, men denne gang går anklagemyndigheden efter en hård straf på ni års fængsel foruden en udvisning af Danmark for bestandigt og en fratagelse af hans danske statsborgerskab.

Forsvaret derimod ønsker total frifindelse, for Sam Mansour nægter sig skyldig i alle anklagepunkter.

Følger bare med

For at underbygge anklagen mod ham bad anklagemyndigheden på onsdagens retsmøde Mansour om at forholde sig til flere konkrete eksempler på billeder fundet på hans beslaglagte computer. Deriblandt var der flere billeder, hvorpå der på arabisk stod skrevet »Islamisk Stat i Irak og Levanten«, der som bekendt var det fulde navn for det, der engang blev kaldt ISIL, og som nu bare betegnes IS.

»Du vil ikke svare på, hvad din holdning til IS er. Men hvorfor har du så materiale på din computer, som relaterer sig dertil?,« spurgte anklageren Mansour, hvortil hovedpersonen svarede:

»Hvis man køber Ekstra Bladet, betyder det så, at man står inde for alt, hvad der står i bladet? Jeg går op i medier og følger med i, hvad der sker. Det er derfor, det billede ligger på min computer.«

Generelt bunder en del af sagen mod Mansour i billeder, videoklip og lydfiler, som han har offentliggjort på sin frit tilgængelige Facebook-profil. Det er anklagerens påstand, at Mansour blandt andet på den måde har været med til at opildne til terror og fremme terrorvirksomhed for blandt andet al-Qaeda.

I den forbindelse viste anklager Jacob Buch-Jepsen en erklæring fra al-Qaeda, hvor gruppen tager afstand fra og underkender IS. Erklæringen var blevet offentliggjort af Sam Mansour på Facebook i februar, kort tid før han blev anholdt.

Det forhold afviste Mansour endnu en gang med, at han bare var interesseret i, at der på det tidspunkt var stridigheder mellem de to forskellige muslimske grupperinger.

Og på det direkte spørgsmål fra anklageren om, hvorvidt Mansour havde delt al-Qaedas erklæring for at sprede propaganda på vegne af terrorgruppen, svarede den anklagede:

»Nej. Jeg laver ikke propaganda for nogen som helst overhovedet.«

Afhøringen af Sam Mansour fortsætter torsdag. Her vil anklageren blandt andet spørge ind til tre bøger skrevet af den al-Qaeda-tilknyttede Abu Qatada, som Mansour har udgivet gennem sit forlag »Al Nur Islamic Information«.