»Jeg er glad for, at vi afvikler lukkeloven«

INTERVIEW. Forlig mellem regeringen og Dansk Folkeparti etablerer en søn- og helligdagslovgivning i stedet for lukkeloven. Erhvervsminister Lene Espersen (K) er tilfreds med, at bagere og byggemarkeder kan holde åbent året rundt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) er glad for, at hun nu er nået frem til et forlig med Dansk Folkeparti omkring liberalisering af lukkeloven.

Regeringen kom i sensommeren med et udspil, hvor man erstattede lukkeloven med en søn- og helligdagslov. Den gav mulighed for, at butikkerne kunne have åbent længere om lørdagen og flere søndage om året.

Dansk Folkeparti har nu fået en række særregler ind i forliget, der gør det muligt for byggemarkeder og bagere at have åbent alle søndage og helligdage.

Læs også: Lukkeloven åbnes endnu mere

 - Jeg er glad for, at det er lykkedes os at lave et forlig med Dansk Folkeparti, der gør, at vi gradvist afvikler lukkeloven, som vi kender den i dag frem mod 2012. De undersøgelser vi har lavet viser, at især børnefamilierne meget gerne så, at der også blev holdt åbent på de skæve tider, hvor de har tid til at handle, siger Lene Espersen. 

Læs også: DF får mere frihed ind i lukkeloven

Nye tider

Hun tror ikke meget på kritikernes spådomme om, at små butikker vil dø og lokalsamfund blive affolket, fordi danskerne vil søge imod storcentrene, der kan have åben længere, fordi de b.la. har mere personale til rådighed.

 - Tiden er anderledes i dag. Der er rigtig mange danskere, som handler over internettet, og jeg tror, det er en overlevelsesbetingelse for de små butikker, at de har bedre mulighed for at holde åbent, når kunderne er der, og det er blandt andet om søndagen.


Hvorfor bevarer i helligdagslukningen?
 -
Jeg synes stadigvæk, at de butiksansatte skal have mulighed for at holde fri, ellers vil det blive sværere at få folk til at søge arbejde i detailhandlen, fordi man ikke kan have en sikkerhed for, at man ikke skal arbejde på de mest mærkelige tidspunkter, så jeg holder fast i at helligdagen er en hviledag.


Hvorfor må byggemarkeder og bagere holde åbent i døgndrift året rundt?
 - Fordi bagerne ofte vil holde åbent på tidspunkter, hvor andre gerne vil holde lukket. Det kan være på store bededag, hvor de gerne vil sælge varme hveder. For de små særområder lader vi butikkerne holde åbent.


Der er jo masser af andre folk, som skal arbejde på helligdage som sygeplejersker og læger. Hvorfor skal folk i butik ikke kunne finde ud af det?
 -
Jeg tror stadigvæk, det er vigtigt, at der er nogle dage, hvor man kan få lov til at holde fri, og hvor man kan holde helligdagen hellig. Det betyder noget for mange familier, at der er dage som juleaften og påskedag, hvor man ikke bliver tvunget til at stå i butik hele dagen. Jeg tror heller ikke, så mange borgere efterspørger, at butikkerne er åbne der.