»Jeg er død nu! Jeg lover at holde mig væk« - »Det ved jeg, du ikke gør«

Den sigtede mand på 67 år, der er tiltalt for at have dræbt en advokat og såret sin tidligere svigersøn i Fogedretten, har forklaret i retten, at han skød i frustration over, at en samværssag var kørt af sporet.

Advokaten Anders Lindholdt blev dræbt og en 31-årig MB blev hårdt såret, da en 67-årig mand åbnede ild i Fogedretten 16. september sidste år. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Retten på Frederiksberg har den 67-årige morfar JS netop forklaret, hvordan han dræbte advokat Anders Lindholt og sårede sin tidligere svigersøn.

JS' datter og andre pårørende er mødt op i retten for at støtte drabsmanden. En pårørende har taget roser med på vegne af de venner til drabsmanden, som ikke havde mulighed for at møde op i retten, skriver bt.dk. Roserne blev lagt langs den skudsikre glasvæg, der adskiller tilhørerne fra selve retslokalet, men allerede inden retssagen gik i gang, kom JS' forsvarer, Merethe Stagetorn, ud til tilhørerne og bad om at fjerne roserne efter dommerens henstilling.

Skyderiet fandt sted 16. september under en samværssag i Fogedretten i København. JS var mødt op som stedfortræder for sin datter - der var til fysioterapi - og da dommeren valgte at aflyse mødet, besluttede JS at eksekvere den plan, han havde lagt dagen før, da han stod i sit værksted og savede løbet og skæftet over på sin kaliber 243 jagtriffel af mærket TIKA.

JS sad i det lille retslokale over for advokaten og eks-svigersønnen. Da han trak jagtriflen op, rejste eks-svigersønnen sig op.

»Jeg skød mod M (svigersønnen. red.) først. Så falder han om på gulvet, og jeg skyder et til skud mod ham. Advokaten springer op. Jeg skyder mod ham, og så skyder jeg ham igen.«

I retten afspillede anklageren en video med overvågningsbilleder fra Fogedretten. Videoen var tilsat lyd fra en diktafon, som JS havde i lommen under hele seancen. På lydfilen hører man tydeligt de fire skud ledsaget af uhyrlige skrig fra den hårdt sårede svigersøn og hans dødeligt sårede advokat.

De fire skud blev affyret fra hoften på under to meters afstand. Jagtriflen havde en patron i kammeret og fire i magasinet. I lommen havde JS yderligere to patroner. Den ene ville han bruge til at skyde sig selv, og den anden havde han med i reserve. Men nu skete der noget, han ikke havde regnet med.

»Da jeg stak hånden i lommen for at lade riflen, springer M pludselig op og løber ud af døren samme vej, som dommeren var løbet. Det blev jeg lidt forundret over, for jeg troede jo, jeg havde ramt dem begge to.«

I stedet for at skyde sig selv, gik nu han efter sin tidligere svigersøn. På gulvet var der blodspor, og omme bag en dør ved skranken så han hovedet af sit offer.

På videoen ser man JS jage eks-svigersønnen rundt i receptionen. Eks-svigersønnen beder for sit liv med ordene:

»Jeg er død nu!« og »Jeg lover at holde mig væk.«

Til det svarer morfaren: »Det ved jeg, du ikke gør.«

Han skød igen to gange efter ham, men fordi riflen var skåret over, kunne han ikke ramme.

Derefter løb han ind i retslokalet igen, hvor han hentede sin taske, tilsyneladende uden at ænse advokat Anders Lindholt, der lå død eller døende på gulvet.

I mellemtiden løb hans tidligere svigersøn ud på gaden, hvor han faldt om i en blodpøl og råber »ambulance, ambulance«.

JS forlader retsbygningen til fods og går lige forbi sin sårede eks-svigersøn uden at værdige ham et blik. Kort efter blev JS anholdt under stor dramatik. På lydfilen kan man høre, at han forsøger at bagatellisere sagen over for betjenten:

»Du skal ikke være bange. Jeg gør dig ikke noget. Det er bare en samværssag, der er kørt af sporet.«

Han virker helt uberørt af situation og forklarer stille og roligt betjentene, at han har været til en samværssag i Fogedretten og skudt to personer.

Baggrund for skyderiet var en samværssag, som JS' datter havde kørende med sin partner. I retten forklarede JS, at datterens samværssag tærede hårdt på ham og fyldte hans tanker alle døgnets timer.

»Jeg var oppe at spise 20 piller om dagen. Mine tanker var på det hele tiden. Jeg har ikke sovet i et år,« fortalte ham.

Møderne i Fogedretten drejede sig om, at JS' datter ikke ville udlevere sin søn til samvær med drengens far.

Ifølge morfaren havde Fogedretten før truffet afgørelse om, at drengen skulle have samvær med sin far, selvom drengen var syg - om nødvendigt med fogedens hjælp. Det havde gjort JS rasende:

»Drengen er syg, han er ørebarn, så selvfølgelig skal han ikke på samvær,« fortalte han i retten.