»Jeg er allerede under vandet, og så tænker jeg, at jeg måske ikke vil overleve«

11 huse er skyllet i havet og fire personer – heriblandt et barn – frygtes at være blevet dræbt af den flodbølge, der i weekenden ramte Karratbugten i Grønland.

Foto: Oline Nielsen. Flodbølgen blev udløst, da et område på cirka 1100 meter gange 300 meter af sten og grus skred i fjorden fra et fjeld lørdag aften kl. 21.48 lokal tid.
Læs mere
Fold sammen

Flere og flere øjenvidneberetninger dukker op og beretter om en af de største naturkatastrofer i nyere grønlandsk historie, efterhånden som der igen er ved at være overblik over situationen i Karrat-bugten.

Da en flodbølge lørdag aften ramte bygden Nuugaatsiaq måtte mange beboere løbe for livet.

En af dem er Jakob Simeonsen, der fra land kunne se, hvordan flodbølgen kom rullende ind mod land. Som det første løb han hen for at løsne lænkerne om sine hunde, inden han selv begyndte at løbe op ad fjeldet.

Det fortæller han i et interview med det grønlandske medie KNR.

»Lige før jeg når det brune hus, som er lidt længere inde i landet, er jeg allerede under vandet, og så tænker jeg, at jeg måske ikke vil overleve,« siger Jakob Simeonsen til KNR.

Han blev rullet rundt i det iskolde vand og kæmpede mod at miste bevidstløsheden, inden han igen mærkede jord under fødderne.

100 beboere evakueret

Jakob Simeonsen overlevede flodbølgen. Det samme gjorde størstedelen af bygdens cirka 100 beboere, men fire personer savnes fortsat.

Der er tale om en familie bestående af to voksne og et barn samt en ældre mand, og alle fire formodes at være omkommet i flodbølgen. Det oplyste Grønlands Politi tirsdag.

Efterforskningen efter de fire savnede vil dog fortsætte, når forholdene igen tillader det i området, oplyste senioranklager Liselotte Bøhm i en pressemeddelelse tirsdag aften.

11 huse blev suget i havet i forbindelse med flodbølgen, der betegnes som en af de største naturkatastrofer i nyere grønlandsk historie.

Risiko for ny flodbølge

Flodbølgen blev udløst, da et område på cirka 1100 meter gange 300 meter af sten og grus skred i fjorden fra et fjeld lørdag aften kl. 21.48 lokal tid.

Et særdeles voldsomt syn, fortæller Jens Ole Jensen fra Uummannaq. Han er fisker og var på fangst i området, da fjeldstykket pludseligt rev sig løs. Selvom han er en erfaren fisker, har han aldrig set noget lignende.

»En kæmpe bølge bredte sig over hele fjordsystemet og fyldte det hele ud med store dønninger fra den ene side til den anden. Det er svært at beskrive, fordi synet var så uhyggeligt,« fortæller han til KNR.

Faren for nye ødelæggelser i området er endnu ikke helt ovre. Igen tirsdag varslede grønlandske myndigheder om risiko for et nyt fjeldskred, som kan forårsage en ny flodbølge.