»Jeg bliver vred over, at økonomien vinder over børnenes tarv«

Børnehaverne Vibereden og Sophus Bagger skal slås sammen til en institution. Forældre og leder i Vibereden er utilfredse med, at institutionen bliver større, men lettede over, at de undgik lukning.

Voldparkens Skole i Brønshøj skal lukkes, og selvom det ærgrer skolelederen, forstår han godt beslutningen. Foto: Kristian Sæderup Fold sammen
Læs mere

En af de daginstitutioner, der bliver berørt af strukturændringerne i København er børnehaven Vibereden påØsterbro. Den lille børnehave med kun 20 børn skal lægges sammen med 40 børn fra børnehaven Sophus Bagger længere nede ad Hjortøgade.

Gårsdagens melding fra Københavns Rådhus om strukturændringerne på daginstitutionsområdet, er også nået forældrene i Vibereden, hvor de sidste børn er ved at blive hentet.

»Det var da noget af et chok at få at vide, at vi skal lægges sammen med en anden institution,« siger Jane Josvassen, der er kommet for at hente sine to børn, tre-årige Jonathan og fem-årige Oline, i børnehaven.

»Vi har jo netop valgt Vibereden på grund af størrelsen. Det var et meget bevidst valg, da vi skulle have Oline i børnehave. Her føler vi os trygge, for her er altid ro på.«

Efter at have snakket med børnehavens leder, Henrik Dankert, er hun dog blevet beroliget.

»Vi åndede lettet op, da vi fandt ud af, at det ikke er så slemt, som vi kunne have frygtet. Men jeg bliver vred over, at det er økonomien, der vinder over børnenes tarv at det er økonomien, der skal bestemme, hvor mit barn skal gå i børnehave,« siger Jane Josvassen.

Torsten Kammeyer er kommet for at hente sin fireårige søn Tobias. Også han valgte Vibereden til sine børn på grund af det lave antal børn.

»Her er der jo ikke flere børn, end at pædagogerne kan fylde Christiania-cyklerne op og så køre på tur med alle børnene,« siger Torsten Kammeyer, der er kommet i børnehaven de sidste syv til otte år med Tobiasældre søskende og har været meget glad for den.

Henrik Dankert, Viberedens leder, er frustreret over Børne- og Ungdomsforvaltingen i Københavns Kommune.

»Det er frustrerende, at vi må bøde for andres rod i økonomien, når vi selv har gjort vores job til ug,« siger Henrik Dankert.

Både forældrene og lederen håber på at få mere at vide om ændringerne for netop deres børnehave de kommende dage.

»Hvor skal børnene være rent fysisk? Hvad med ledelse? Selv om Vibereden ikke skal lukke nu, ved vi jo ikke, hvad de finder på næste gang. Vi ved ikke, om der er mere på vej fra samme skuffe,« siger Torsten Kammeyer.

Henrik Dankert forstår forældrenes bekymringer.

»Vi er sluppet billigt. Med vores størrelse kunne vi nemt være blevet lukket. Så på trods af sammenlægningen er vi lettede over, det er lykkedes at holde antallet af børn nede, så vi ikke kommer op i nærheden af de 100 enheder,« siger Henrik Dankert.

Han skal nu sammen med ledelsen i den anden institution finde ud af, hvordan det administrative skal klares, når to institutioner slås sammen.

»Nu skal vi jo så til at finde ud af, hvordan vi løser det problem. Vi er to ledelser, der skal reduceres til en.«

Et andet sted i byen er de ikke sluppet så heldigt. Voldparkens Skole i Brønshøj skal nedlægges helt, og skolens 318 elever skal finde andre skoler. Skoleleder Leif Gudman Rasmussen ærgrer sig over lukningen, men forstår beslutningen og kalder det »en god løsning«.

»Med den størrelse, vi har, kommer det ikke bag på mig. Jeg synes også, en skole kan blive for lille. Det handler jo om at skabe nogle pædagogiske og faglige miljøer, som er bæredygtige og udfordrende. Det kan det godt knibe med på en mindre skole,« siger Leif Gudman Rasmussen.

Han erkender dog samtidig, at forældrene ikke ser på situationen ligesom han. »De har selvfølgelig nok en anden tilgang til det. De kan godt lide de mindre, trygge miljøer, men det er altså ikke altid, det er nok. Det er også vigtigt, at der sker en faglig udvikling, nogle faglige udfordringer som kommer deres børn til gode. Så småt er ikke nødvendigvis lig med godt,« siger han.