»Jeg bliver i tvivl, om jeg kan klare at være på mit arbejde«

Selv om hun har prøvet at få en knytnæve i hovedet, er det psykiske tilråb fra en beboer, som har ramt Camilla Knudsen hårdest. Hun er en af de kvinder, der oplever at blive chikaneret på jobbet.

26-årige Camilla Knudsen er SOSU-assistent og har flere gange oplevet at blive chikaneret under sit arbejde på et plejecenter. Foto Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg føler næsten, at jeg kan håndtere de slag, der kan komme, men det at blive kørt på psykisk rammer mig hårdest.«

26-årige Camilla Knudsen arbejder som SOSU-assistent på et plejecenter. Ligesom hver fjerde kvinde i en analyse fra Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd har hun været udsat for chikane på sit job. Blandt andet har hun engang oplevet, at en såkaldt udadreagerende beboer slog hende i ansigtet med en knytnæve.

»Det var meget ubehageligt at blive udsat for vold på sit arbejde,« fortæller hun, men tilføjer straks, at det ikke er det værste, hun har prøvet.

For en måned siden blev Camilla Knudsen sygemeldt med bækkenløsning på grund af sin graviditet. Op til sygemeldingen blev hun gennem halvanden måned chikaneret af en kvindelig beboer på plejehjemmet.

»Hver gang jeg kom ind til hende, begyndte hun at råbe, skrige, sparke og spytte. Hvis jeg havde kollega med, registrerede hun det ikke og fokuserede kun på mig. Det var ofte på aftenvagter, hvor jeg var tvunget til at gå ind til hende,« siger hun.

Alle kender til det

Beboeren fokuserede meget på Camilla Knudsens udseende og personlighed.

»Jeg har altid kæmpet med min vægt. Hun gik meget op i, at jeg vejede for meget. Men hun sagde også personlige ting som, at jeg var uduelig til mit arbejde, at der umuligt kunne være nogle, der kunne lide mig, og at selv mine forældre måtte hade mig,« siger hun.

Det er de oplevelser, der stadig sidder i Camilla Knudsen. Og det er de oplevelser, som kan få hende til at overveje, om hun skal vende tilbage til sit arbejde.

»Jeg er i tvivl, om jeg kan klare at være på mit arbejde. Nogle gange må jeg trække vejret en ekstra gang og tænke over, om jeg skal blive ved,« siger hun.

»Jeg ved ikke, om kvinder udstråler mere sårbarhed, men jeg hører aldrig om mænd, som oplever det. Det kan også være, fordi det er et kvindefag, men jeg tror ikke, at det var sket, hvis jeg var en mand.«

Til gengæld hører Camilla Knudsen ofte andre kvindelige kolleger tale om deres oplevelser. Det er ofte tilråb og andre kommentarer, som de oplever, men hun kender også andre, der har været udsat for fysisk vold.

»Vi er som kolleger gode til at støtte hinanden, fordi vi alle har oplevet det samme i større eller mindre grad.«