Jagten på skifergas i nordjydernes undergrund er skudt i gang

Boringen bliver den første af sin art i Danmark.

Reaktionen på at byrådet i Frederikshavn besluttet at give tilladelse til prøveboring efter skifergas i kommunen: »Ingen Plads Til Skifergas« Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Byrådet i Frederikshavn sagde onsdag aften ja til, at det franske olieselskab Total må bore efter skifergas på en mark i Dybvad sydvest for Frederikshavn.  Beslutningen blev vedtaget med 27 stemmer for og fire imod.

»Vi er naturligvis meget tilfredse med byrådets godkendelse, og vi ser frem til at fortsætte projektet. Og så er vi selvfølgelig utrolig spændte på, om vi ender med at finde gas i skiferlagene,« siger seniorkoordinator Henrik Nicolaisen fra Total.

Selskabet ejer sammen med Nordsøfonden en licens i henholdsvis Nordjylland og Nordsjælland.

Boringen bliver den første af sin art i Danmark, og Henrik Nicolaisen har store forventninger:

»Hvis vi finder gas - og det er jo langt fra sikkert - vil det være første gang, at man udvinder skifergas på land i Danmark,« siger han og udelukker ikke, at et sådant fund vil kunne indlede en jagt på skifergas inden for landets grænser.

Ifølge en såkaldt VVM-redegørelse vil prøveboringen have »ingen eller mindre påvirkning af miljøet«, og Henrik Nicolaisen fastslår da også, at den er »fuldstændig miljømæssig forsvarlig«.

Beslutningen om at lade Total bore efter skifergas har ellers fået demonstranter på gaden i Frederikshavn. Blandt andre er Danmarks Naturfredningsforening og Greenpeace imod boringen, fordi de finder den både for risikabel og miljøskadelig.

Hos Greenpeace bliver byrådets beslutning da også modtaget med stor skuffelse:

»Det er dybt beklageligt, at Frederikshavns Byråd har valgt at give grønt lys for efterforskningsboringen efter skifergas i Nordjylland. Den beslutning kan få vidtrækkende konsekvenser for miljøet og klimaet. Skifergasindvinding kan forurene vores grundvand med skadelige kemikalier og vil belaste klimaet med et fossilt brændsel, som er unødvendigt i dansk energiforsyning. Det er den helt forkerte vej for Danmark,« siger klima- og energiekspert i Greenpeace Tarjei Haaland i en skriftlig kommentar.

Den franske energigigant Total afviser dog, at nordjyderne har noget at frygte:

»De skal absolut ikke være bange. De skal tværtimod se det som et muligt gaseventyr i fremtiden, og de kan være helt sikre på, at vi i samarbejde med den danske stat vil gøre alt for, at det her bliver gjort på en ordentlig måde,« siger Henrik Nicolaisen.