Jagten på Mogens Amdi Petersen fortsætter

Højesteret har godkendt anklagemyndighedens anke i straffesagen mod Tvind-lederen og en række andre personer.

Tidligere forstander for Tvind, Mogens Amdi Petersen efter at Byretten i Ringkøbing torsdag 31. august 2006 havde frikendt ham for anklagerne for bedrageri. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Højesteret siger god for, at straffesagen mod Mogens Amdi Petersen og tre andre Tvind-ledere kan fortsætte.

Rigsadvokaten har således torsdag - efter længere tids jagt på Tvind-lederne - fået Højesterets ord for, at det usædvanlige skridt med at forkynde anken af en dom fra byretten i 2006 i Statstidende, var helt i orden.

- Det er i mine øjne rigtigt, at vi i helt særlige tilfælde, hvor vi ikke kan komme i kontakt med tiltalte personer i udlandet, har muligheden for at forkynde anken i Statstidende, siger rigsadvokat Ole Hasselgaard i en pressemeddelelse.

- Det er mit håb, at ankesagen nu vil kunne gennemføres, og at de tiltalte vil møde op og medvirke til, at retten får det bedst mulige grundlag for at vurdere sagens forhold, som jo allerede i dag ligger ganske mange år tilbage, siger han.

Anklagemyndigheden har i bestræbelserne på at forkynde anken for Mogens Amdi Petersen og de tre andre været vidt omkring. Man har således forsøgt at få fat i Tvind-folkene i så forskellige egne af verden som Zambia, Venezuela, Malta og Mississippi i USA.

Alt sammen uden held, og derfor indrykkede man altså anken i Statstidende. Og det var helt i orden, lyder det fra Højesteret.

Lange udsigter for ankesag

Om det så rent faktisk udmønter sig i en egentlig ankesag er langt fra sikkert. Hvis Mogens Amdi Petersen og co. fortsat holder sig fra Danmark, har en ankesag således lange udsigter.

Tvind kom i politiets søgelys, da en tidligere Tvind-lærer i 2000 stod frem i en TV2-dokumentar og fortalte, at »Den Humanitære Fond« fra Tvind, som ligger til grund for straffesagen, var rent fup.

Den juridiske proces i forbindelse med Tvind begyndte, da Mogens Amdi Petersen i 2002 blev fundet i USA, arresteret og udleveret til Danmark. Det kulminerede i første omgang med, at Amdi Petersen og seks andre Tvind-topfolk blev frifundet i byretten i 2006.

Da anklagemyndigheden ankede dommen til landsretten, var hovedpersonerne væk, og man kunne ikke forkynde anken personligt, hvilket satte retssagen på pause. Indtil juli sidste år hvor anklagemyndigheden, under store protester fra forsvaret, forsøgte sig med den sidste udvej - at forkynde elektronisk i Statstidende. I april i år fastslog Vestre Landsret, at anken er forkyndt for Tvind-ledelsen, og torsdag stadfæstede Højesteret så den afgørelse.