Jagten på Karen Jespersen

Med Karen Jespersen ved sin side vil Fogh stå sammen med en politiker, der i den grad vil kunne være med til at cementere Venstres position siden 2001 som partiet, der ikke vil afvikle, men udvikle velfærdssamfundet.

Der lægges op til et ekstraordinært politisk comeback for Karen Jespersen.

Både Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti står i kø for at få den tidligere S-minister og stemmesluger med på holdet, og der er sonderinger i gang, som skal føre Karen Jespersen tilbage i en fremskudt position i dansk politik.

I går understregede Anders Fogh Rasmussen, at hun er meget velkommen i Venstre, og når han så galant udsender invitationer, skyldes det ikke kun, at han kan se et stort sammenfald i værdier og holdninger med Karen Jespersen. Han har naturligvis også øje for, at netop Karen Jespersen på regeringens side vil kunne udgøre en farlig udfordring for S-holdet med Helle Thorning-Schmidt i spidsen. NAVNLIG I UDLÆNDINGEPOLITIKKEN står den forhenværende socialdemokrat stærkt. De fleste vælgere ved, at hun i årevis kæmpede for at få sit gamle parti til at lytte til befolkningens stigende bekymringer over indvandringens størrelse og konsekvenser, bl.a. i form af ringe integration, ghettodannelser, pres på folkeskoler, marginalisering og i yderste konsekvens kriminalitet.

Helle Thorning-Schmidt har arbejdet hårdt på at vise, at Socialdemokraterne har flyttet sig, og at hun vil garantere, at partiet vil stå vagt om en stram udlændingepolitik. Men Karen Jespersens meldinger om, at hun ikke tror, at Thorning reelt vil kunne gennemføre en restriktiv udlændingepolitik i samarbejde med Marianne Jelved og Villy Søvndal, vil gøre ondt på S-ledelsen, ligesom det givet vil skabe uro hos en del af de vælgere, der er på vej tilbage til Liste A.

Men det er langtfra kun i udlændingepolitikken, at Karen Jespersen har en platform. Som socialminister i 1990erne blev hun folkekær og opnåede et ry som en minister, der kæmpede for samfundets udsatte grupper.

Fra en position inden for regeringspartiernes rækker vil hun kunne sende et synligt signal til vælgerne om, at regeringen arbejder for samfundets svageste, og det vil være i direkte forlængelse af diskussionerne på regeringsseminaret på Havreholm for nylig, hvor flere ministre advokerede for, at regeringen skal intensivere indsatsen og komme med nye udspil for de mest udsatte og sårbare grupper.MED KAREN JESPERSEN ved sin side vil Fogh derudover stå sammen med en politiker, der i den grad vil kunne være med til at cementere Venstres position siden 2001 som partiet, der ikke vil afvikle, men udvikle velfærdssamfundet.

Karen Jespersen vil med sin blotte tilstedeværelse kunne være med til at synliggøre, at Venstre er placeret et nyt sted i dansk politik, og at partiet ikke vil overlade velfærdspolitikken til Socialdemokraterne.

Derudover vil hun med sin alder og erfaring kunne stå som en direkte modsætning til den unge og endnu uerfarne topledelse hos Socialdemokraterne. Også det vil flugte med et af Foghs vigtigste budskaber til vælgerne ved næste valg - nemlig, at vælgerne har valget mellem stabilitet, sikkerhed og kompetence over for usikkerhed, uerfarenhed og inkompetence.

Kort sagt: Der er mange grunde til, at Karen Jespersen er ombejlet.

Midt i rygtestrømmen om opstillingskredse udtrykker centrale kilder således allerede håb om, at et comeback for Karen Jespersen også vil kunne føre hende ind som en forstærkning af ministerholdet. SAMLET SET BLOTLÆGGER den store interesse for at rekruttere Karen Jespersen et grundtræk ved moderne politik: Politikere med gennemslagskraft og et stærkt personligt brand står i meget høj kurs. Mere end nogensinde personificerer de partiernes politik. Udviklingen går konsekvent imod en situation, hvor mediernes fokus snævres ind og hviler på stadigt færre toppolitikere, som afgør, hvor godt partierne får fremlagt deres politik for vælgerne.

Karen Jespersen er én af disse afgørende politikere, som kender og bruger de nye spilleregler. Allerede i tænkepausen skaber hun overskrifter, og bliver den næste historie om hendes karriere, at hun stiller sig bag regeringen, har Fogh fået en vigtig allieret i opgøret med Socialdemokraterne og oppositionen ved næste valg.