Jagt på skifergas trækker fronterne skarpt op

Onsdag aften beslutter Frederikshavns lokalpolitikere, om de vil lade Total lede efter skifergas i undergrunden. Danmarks Naturfredningsforening frygter konsekvenserne af et ja, mens Total opfordrer til at slå koldt vand i blodet.

Foto: JACQUES DEMARTHON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag aften tager Frederikshavn Byråd stilling til, om olieselskabet Total og Nordsøfonden skal have lov til at bore efter skifergas i den nordjyske undergrund.

Siger politikerne ja, hvad meget tyder på, bliver boringen den første af sin art i Danmark. Der bliver tale om en efterforskningsboring, der skal afklare, om der findes skifergas i undergrunden.

Danmarks Naturfredningsforening (DN) vil have politikerne til at sige nej.

»Det altoverskyggende problem ved boringen i Frederikshavn er, at det er det første skridt mod udvinding af skifergas i Danmark,« siger Sine Beuse Fauerby, energi- og miljøpolitisk medarbejder i DN.

»Hvis de finder skifergas, så kommer vi selvfølgelig også til at udvinde skifergas i Danmark, fordi det bliver rigtig svært for politikerne at sige nej til. Så boringen er første skridt henimod produktion af skifergas i Danmark,« tilføjer hun.

Henrik Nicolaisen, seniorkoordinator hos Total, medgiver, at finder man skifergas i Nordjylland, så er man klar til at gå på jagt andre steder i Danmark. Total har i forvejen licens til et område på Sjælland.

»Det er ingen hemmelighed, at boringen i Nordjylland også vil give et kraftigt fingerpeg om, hvorvidt der er noget at komme efter på Sjælland. Der er ingen tvivl om, at hvis boringen falder positivt ud, vil vi kraftigt overveje også at planlægge en efterforskningsboring på Sjælland,« siger Henrik Nicolaisen.

DN mener, at udvinding af skifergas er flere skridt i den forkerte retning.

»Skifergas er en fossil energikilde, og i Danmark har vi jo en politisk vedtaget plan om, at vi skal være fri af fossile brændsler i vores energiforsyning i 2035. Så at investere penge, tid og ressourcer i endnu en fossil energikilde - og så ovenikøbet en meget problematisk en af slagsen - er ikke den vej, vi skal gå,« siger Sine Beuse Fauerby.

Hun mener, der er grund til at frygte udvinding af skifergas.

»Der er mange potentielle risici ved skifergas. Man bruger kæmpe mængder kemiske stoffer, når det skal udvindes, og der kan vi se, at i USA har man ikke helt styr på den kemi - at den ikke kommer ud til borgerne og i drikkevandet.«

Henrik Nicolaisen fra Total understreger, at det kun er efterforskningsboringen, politikerne skal tage stilling i denne omgang. Og sådan en boring skal netop være med til at afdække eventuelle risikofaktorer.

»Vi forstår godt, at folk er bekymrede, fordi det her er noget nyt,« siger han og uddyber:

»Det er klart, at når man skal producere gas på landjorden, vil man typisk være i en anderledes situation, end når man producerer gas i Nordsøen. Det er klart, at der er udfordringer, man skal tage hensyn til, men alt det er noget, som vil blive overvejet i en eventuel projektudviklingsfase, som i sagens natur kommer et godt stykke tid efter, man har lavet efterforskningsboringen.«