Jægersoldats bog giver global genlyd

Sagen om den omstridte jægersoldaterbog giver global genlyd. Udenlandske nyhedsmedier hæfter sig ved, at Danmark er et land, der prøver ytringsfrihedens grænser af.

Forsvaret har forgæves forsøgt at standse jægersoldaten Thomas Rathsacks bog. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Møller Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På dansk hedder bogen ”Jæger – i krig med eliten”. På engelsk har den fået navnet “Commando - At War With The Elite”. Tyskerne har døbt den ”Jägersoldat im Krieg”.’

Thomas Rathsacks bog, forsvarets sagsanlæg mod den tidligere elitesoldat og Politikens fortryk af den kontroversielle bog vækker interesse uden for Danmarks grænser, hvor flere udenlandske nyhedsmedier dækker historien om den omstridte bog.

De tegner især den store debat: Hvor må ytringsfriheden give slip, så rigets sikkerhed kan tage over?

Franskbaserede AFP skriver blandt andet:

- Udgivelsen har startet en kontrovers i Danmark. På den ene side står dem, der taler til fordel for ytringsfriheden. På den anden side står dem, især regeringen, der vil forsvare militære hemmeligheder for at beskytte danske tropper.

Muhammed-krisen genoplives
Den internationale presse ser en klar kobling tilbage til dengang, Jyllands-Posten også forsøgte at afmåle ytringsfrihedens rummelighed med Muhammed-tegningerne.

- Danske aviser er ikke bange for at teste ytringsfrihedens grænser. I 2005 startede Jyllands-Posten et oprør i muslimske lande ved at trykke karikaturtegninger af profeten Muhammed. Sidste år, efter politiet havde forhindret et modforsøg på en af tegnerne, genoptrykte Danmarks største aviser tegninger for at vise, at de ikke ville lade sig ryste af ekstremister, genkalder det internationale nyhedsbureau AP.

Frankfurter Rundshau noterer sig, at rollerne fra Muhammed-krisen – Jyllands-Posten pro, Politiken contra – er byttet om denne gang:

- Dengang var Seidenfaden en af ”duerne”, der mente, at provokation mod muslimer ikke rakte som argument for at prøve ytringsfriheden af. Jyllands-Postens chefredaktør Jørn Mikkelsen derimod, en af hardlinerne fra Muhammed-debatten, mener denne gang, at hensynet til militæret har forrang for informationspligten, skriver den tyske avis.

Bogen kommer snart på gaden
Fogedretten har i dag afsagt dom i sagen, der gør sig bemærket i verden.

Her blev det besluttet, at bogen får lov til at udkomme på trods af, at den ifølge retten er farlig for rigets sikkerhed.

Det sker, fordi "bogen er offentliggjort i sin helhed i Politiken, at bogen allerede har været omtalt og citeret bredt i andre dele af pressen, og at bogen ligger tilgægelig på internettet", skriver dommer Bodil Toftemann i dagens afgørelse.

Imens er bogens forlægger Jakob Kvist ved at være godt irriteret på Tøger Seidenfaden og hans avis:

- Jeg er træt af Politikens rolle i det her spil, og jeg er træt af, at det er kommet hertil, og at Tøger Seidenfaden er blevet hovedperson i den her sag. Det er Thomas Rathsack, der burde være hovedperson, siger Jakob Kvist, der fortæller, at bogen højst sandsynlig vil være at finde i forretningerne om ”et par dage”.