Jægersoldater ignorerer krigens love

Omstridt bog afslører ifølge Institut for Menneskerettigheder, at danske jægersoldater i Afghanistan ser stort på krigens love og internationale konventioner.

Fogedretten afgør i dag, om Thomas Rathsacks bog kommer på gaden Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske jægersoldater i Afghanistan har undladt at respektere Genèvekonventionen, som fastsætter, hvordan Danmark og andre lande må føre krig. Sådan lyder anklagen fra Jonas Christoffersen, direktør for Institut for Menneskerettigheder, der henviser direkte til den omdiskuterede bog "Jæger - i krig med eliten". Det skriver Politiken.

I bogen beskriver den tidligere jægersoldat Thomas Rathsack, hvordan han og andre jægersoldater skulle beskytte en hemmelig agent på mission i Afghanistan. De havde klædt sig ud som civile afghanere, men både under deres kjortler og i deres bil havde de våben til at forsvare sig med, hvis de blev opdaget.

Jonas Christoffersen mener, bogen afslører, at den danske krigsindsats i Afghanistan er i strid med Genèvekonventionen, der fastslår, at soldater ikke må dræbe eller såre andre, hvis de prøver at snyde fjenden ved at være forklædt som civile.

- Hvis oplysningerne i bogen er korrekte, har danske jægersoldater forklædt som civile været parate til direkte at overtræde konventionen ved at dræbe eller såre andre. Vi ved ikke, om de rent faktisk har gjort det. Men missionen var ifølge bogen tilrettelagt på den måde, at de havde lov til det, og dermed har forsvaret ikke respekteret konventionen, siger Jonas Christoffersen til Politiken.

Anders Henriksen, forsker på Dansk Institut for Militære Studier, siger: Det er konventionsbrud, hvis de i civil begår en aktiv handling såsom at såre eller dræbe andre. Hvis det er sket, så har forsvaret virkelig et problem.

/ritzau/