Ja til kvalitetsreform nej til lavere skat

Danskerne foretrækker regeringens kvalitetsreform frem for Socialdemokraternes velfærdsrettigheder, men regeringens skattelettelser er ikke populære.

Selvom regeringens kvalitetsreform nærmest er druknet i diskussionen om skattelettelser, har statsminister Anders Fogh Rasmussen tilsyneladende vundet første runde i velfærdsslagsmålet med Helle Thorning-Schmidt.

En internetundersøgelse fra Gallup viser, at 41 pct. af vælgerne mener, at regeringens samlede udspil bedst sikrer fremtidens velfærd. 31 pct. af de adspurgte peger på Socialdemokraternes oplæg som den bedste garanti for velfærden.

»Vi har præsenteret et gennemarbejdet udspil, og folk har gennemskuet, at Socialdemokraternes rettigheder dels er utroværdige, fordi der ikke er en finansiering, og dels er udtryk for en detailstyring, som ingen bryder sig om,« siger Venstres politiske ordfører, Troels Lund Poulsen.

Hos Socialdemokraterne hæfter politisk ordfører, Henrik Sass Larsen, sig til gengæld ved, at hele 29 pct. endnu ikke ved, hvad de foretrækker.

»Når først danskerne hører grundigt om, hvor lidt regeringen egentlig vil gøre, så skal det nok ændre sig,« siger Henrik Sass Larsen, der samtidig glæder sig over, at befolkningen dumper VKs skatteplaner.

50 pct. af danskerne er imod løftet om skattelettelser, mens kun 37 pct. mener, at det var rigtigt af regeringen at præsentere lettelserne.

Dansk Folkepartis finansordfører, Kristian Thulesen Dahl, hæfter sig ved, at kun 16 pct. vil lette topskatten. Det giver DF et særdeles godt udgangspunkt for de kommende ugers skatteslagsmål med de Konservative, mener han.

»Mange siger, at vi i DF har pistolen for tindingen, men regeringen kan ikke true os med et valg. Det her viser, at vi på disse områder har nogle holdninger, der matcher vælgernes ønsker bedre, end regeringens holdninger gør.«