Italiensk mafia rykker mod nord

Italienske forbryderorganisationer udnytter de åbne grænser i Europa til at udvide forretningen.

Danmark står ikke umiddelbart først for, men det gør Tyskland, og derfra er vejen til den danske underverden ikke så lang. Den velkendte organiserede kriminalitet fra Syditalien bedre kendt som mafiaen er rykket mod nord.

Det bekræfter Michael Ask, der er chef for Nationalt Efterforsknings Center (NEC) under Rigspolitiet.

»Det er korrekt, at mafiaen har spredt sig til blandt andet Tyskland, og selv om det ikke står først i rækken af trusler mod Danmark, er det selvfølgelig noget, man skal have fokus på og holde øje med,« siger han til Jyllands-Posten.

En skrap italiensk indsats mod mafiaen har fået de hårdkogte kriminelle til at søge andre græsgange, vurderer David Ellero, der er seniorekspert ved Europol.

»Mange kriminelle grupper investerer deres værdier uden for Italien. De ved, at hvis de investerer i Italien, vil det blive konfiskeret,« siger David Ellero og begrunder desuden udviklingen med, at de åbne grænser i Europa gør det let for mafiaen at ekspandere.

Den italienske mafia er dog endnu ikke en stor trussel mod Danmark, understreger Michael Ask.

»Der kan være enkeltsager, hvor der er udløb fra Italien til Danmark, men det er ikke sådan, at vi er ved at blive overløbet af den italienske mafia,« siger NEC-chefen til Jyllands-Posten.