Italien sætter politiet ind mod coronasmitte – 50.000 italienere skal blive inden døre

Italiens premierminister, Giuseppe Conte, har beordret 50.000 italienere til at blive inden døre. Det sker i et forsøg på at forhindre, at coronavirussen spreder sig. Virussen har hidtil kostet to italienere livet.

 

Italiens premierminister, Giuseppe Conte, var sent lørdag aften klar i mælet. Borgere i to norditalienske regioner – Veneto og Lombardiet – må hverken forlade eller rejse til områder, som er ramt af coronavirus.

Nedlukningen vil påvirke flere end 50.000 borgere, som altså nu er blevet bedt om at blive inden døre, mens der i medier er billeder af mennesker iført masker i de italienske gader, og det er selvsagt ikke et syn, man er vant til.

Giuseppe Conte mener det alvorligt. Så alvorligt, at han har givet politiet – og militæret – tilladelse til at sikre, at ingen overtræder forbuddet. Det skriver det britiske medie BBC.

Lørdag blev det bekræftet, at to personer i Italien nu har mistet livet på grund af coronavirus. Det ene offer var en 78-årig mand, mens det andet var en 75-årig kvinde.

Mulig smitte i Torino

I alt er det bekræftet, at 113 er smittet med coronavirus i Italien. Det skriver TV 2. Det er regionen Lombardiet, der er hårdest ramt. Her er 89 smittet med virussen. Ifølge det italienske medie La Stampa er 17 smittede i Veneto, to i Lazio, to i Emilia Romagna og en i Piemonte.

Ifølge TV 2 er yderligere 250 i isolation, fordi de har været i kontakt med diagnosticerede smittede.

De italienske myndigheder undersøger ifølge TV 2 også, om smitten har bredt sig til en tredje region, Torino. Her er en 40-årig mand indlagt med symptomer på coronavirus, skriver La Stampa.

Udenrigsministeriet i København har ikke ændret i retningslinjerne for rejser til Italien. Er man i tvivl om, hvad man kan gøre for at undgå at blive smittet med coronavirus, kan man kaste et blik på denne artikel. Her findes svar på en lang række spørgsmål om coronavirus.

I danske lufthavne har man siden 7. februar kunnet finde informationer fra Sundhedsstyrelsen om coronavirussen.

WHO: Muligheden for at inddæmme virus svinder ind

I slutningen af januar erklærede Verdenssundhedsorganisationen (WHO) at der nu er tale om en international sundhedskrise. Fredag lød den nedslående melding fra WHO, at muligheden for at inddæmme den dødelige virus globalt svinder ind.

»Selv om muligheden for at inddæmme virussen svinder ind, har vi stadig en chance for at begrænse smitten. Hvis vi ikke gør det, og hvis vi forspilder muligheden, vil vi stå over for et alvorligt problem,« lød det fra WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Virussen har på nuværende tidspunkt globalt kostet 2.362 livet, mens antallet af smittede snart passerer 78.000. Der er ikke bekræftet smittetilfælde i Danmark.

Særlig tilladelse og aflyste fodboldkampe

Under et pressemøde gjorde Italiens premierminister det klart, at han er parat til at tage drastiske midler i brug for at begrænse virussens indtog.

»I zoner, der betragtes som brændpunkter, vil det hverken være muligt at komme ind eller ud uden særlig tilladelse,« lød det blandt andet fra Giuseppe Conte ifølge AFP.

Ifølge BBC har Giuseppe Conte på den baggrund beordret, at skoler og andre offentlige steder lukkes i 12 byer for at begrænse risikoen for yderligere smitte.

Derudover har myndighederne aflyst en række sportsaktiviteter, hvorfor tre fodboldkampe i Serie A, der er landets bedste række, ikke bliver spillet søndag. Det gælder blandt andet en kamp mellem Inter og Sampdoria.

En række udenlandske medier skriver, at lukningen ikke gælder alle byer i de to regioner Veneto og Lombardiet.

Ifølge TV 2 drejer det sig blandt andet om byerne Bertonico, Castiglione d'Adda, Castelgerundo, Maleo, Sam Fiorano, Fombio, Somaglia, Casalpusterlengo, Terranova dei Passerini og Codogno, som man altså hverken må besøge eller forlade.

Det var i sidstnævnte by, Codogno, at Italiens første smittetilfælde – en 38-årig mand – blev bekræftet. Siden er også hans hustru, en ven, tre andre patienter samt fire hospitalsansatte bekræftet smittet.

Coronavirussens udbrud tog fart i december, og den stammer fra storbyen Wuhan, der ligger i Hubei-provinsen i Kina. Det er også her, at størstedelen af de smittede befinder sig. Virussen har nu spredt sig til mere end 30 lande.

Den oprindelige smittekilde er endnu ikke identificeret med sikkerhed, men myndighederne i Kina mener, at den stammer fra et marked i Wuhan, hvor det blandt andet var muligt at købe og sælge vilde dyr som slanger og padder.