Italien forbyder uvaccinerede børn at komme i skole

Italien har indført nye regler om obligatoriske vacciner for børn i skolealderen. Fremover risikerer forældre at blive pålagt bøder, hvis ikke deres børn er vaccineret. Loven er en reaktion på udbrud af mæslinger samt en stigende skepsis over for vacciner.

UKRAINE-MEASLES-VACCINES-CHILDREN
Flere europæiske lande har oplevet en stigning i antallet af mæslingetilfælde. For at komme den yderst smitsomme sygdom til livs har Italien valgt at gøre vacciner obligatoriske for børn i skolealderen. Fotografiet er fra Ukraine, der oplevede et rekorddstort antal tilfælde af mæslinger sidste år. Alene i 2019 er omkring 20.000 personer blevet smittet med mæslinger i Ukraine.  Fold sammen
Læs mere
Foto: YURI DYACHYSHYN

Uvaccinerede børn bliver nu forment adgang til børnehaver og skoler i Italien.

Italien har nemlig indført nye regler, der foreskriver, at alle børn inden skolealderen skal vaccineres mod vandkopper, polio, mæslinger, fåresyge og røde hunde.

Det sker efter flere udbrud af mæslinger og stigende skepsis over for vaccinationer, skriver BBC.

De italienske forældre har haft indtil 10. marts til at få deres børn vaccineret efter de nye regler.

Så hvis børn over seks år fremover møder op uden dokumentation for vaccination, risikerer deres forældre at blive pålagt en bøde på 500 euro, svarende til cirka 3.700 kroner. Uvaccinerede børn under seks år kan helt nægtes adgang til børnehaver og skoler.

Kæmper med vaccinationsgrad

Andelen af børn, der vaccineres i Italien, har bevæget sig nede omkring 80 procent, hvilket er langt fra WHOs målsætning om 95 procent.

WHO anbefaler, at 95 procent af en befolkning er vaccineret, fordi man her opnår »flok-immunitet«. Det vil sige, at de få uvaccinerede vil være tilstrækkeligt beskyttet, fordi virus ikke kan cirkulere i befolkningen.

Den nye lov i Italien har allerede medført en væsentlig højere vaccinationsgrad. I mandags –skæringsdatoen for vaccination – præsenterede de italienske myndigheder en immunitetsrate tæt ved 95 procent for børn født i 2015.

I Danmark er raten på cirka 90 procent.

Global modstand mod vacciner

Italiens nye initiativer skriver sig ind i en global tendens, hvor flere forældre fravælger at vaccinere deres børn – blandt andet af frygt for bivirkninger.

Samme tendens er blevet sporet i Danmark. I 2017 foreslog Liberal Alliance derfor, at børn uden vaccinationer skulle fratages retten til at komme i en offentlig institution.

Det affødte demonstrationer, da den italienske regering i sommer besluttede at gøre vacciner obligatoriske for børn i skolealderen. Her er det anti-vaccine aktivister, der protesterer foran parlamentet i Rom. Fold sammen
Læs mere
Foto: GIUSEPPE LAMI.

WHO har anført »tøven over for vaccination« som en af de 10 største udfordringer for den globale sundhed i 2019.

WKO oplyser i den forbindelse, at antallet af mæslingetilfælde er steget med 30 pct. på globalt plan:

»Årsagerne til denne stigning er komplekse, og ikke alle tilfældene skyldes en tøven over for vacciner. Men nogle lande, som var tæt på at eliminere sygdommen har set en genopblussen.«

Ifølge WHO forhindrer vacciner to-tre millioner dødsfald om året, men yderligere 1,5 millioner liv kunne reddes, hvis den globale vaccinationsdækning blev forbedret.