IT-forening: Borgere skal ikke overvåges på kommunale hjemmesider

Det er stærkt problematisk, at et privat firma kan overvåge borgernes adfærd på hver fjerde kommunale hjemmeside, mener IT-Politisk Forening.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når man søger efter en ny tandlæge eller en ny bolig på en kommunal hjemmeside, regner man nok med, at det er en sag mellem kommunen og en selv.

Men når hver fjerde kommunale hjemmeside har installeret delingsknappen AddThis, risikerer oplysningerne om ens adfærd på nettet at blive solgt videre til private firmaer.

Det viser en kortlægning som analysefirmaet Cookie Information har lavet for Politiken.

Og det er stærkt problematisk, at borgerne kan blive overvåget på de kommunale sider, mener IT-Politisk Forening.

»Vi synes jo generelt, det er en dårlig idé, at der er kommerciel overvågning på nettet. Men særligt i forhold til kommunale hjemmesider er det et problem, fordi man ikke forventer, at kommunen gør den slags. Og så er de sider, man besøger hos kommunen ofte lidt mere følsomme, end hvis du læser artikler på eksempelvis Berlingskes hjemmeside,« siger formand Jesper Lund til Berlingske Nyhedsbureau.

»De informationer, du søger på de kommunale hjemmesider, vedrører din personlige aktuelle situation. Det kan være sygdom, bistandshjælp eller hjælp til bolig, og så risikerer du efterfølgende at se målrettede reklamer på baggrund af den måske stærkt følsomme information,« uddyber han.

AddThis er en digital knap, som gør det lettere for borgere at dele information. Men selv hvis man ikke aktivt trykker på knappen og derved selv giver AddThis adgang, bliver ens adfærd registreret og sendt til det amerikanske firma.

Formanden for IT-Politisk Forening forklarer, at kommunerne ikke selv får noget ud af AddThis. Det er et gratis tilbud til borgeren, der også er gratis for kommunen.

Men det er altså alligevel ikke gratis for borgerne, der betaler med personlige oplysninger, påpeger IT-Politisk Forening, der derfor opfordrer kommunerne til at ændre praksis:

»Vi synes grundlæggende ikke, det bør være nødvendigt at lave regler om det her. Kommunerne burde selv kunne indse, at det ikke er smart, at der bliver lækket information til tredjepart om, hvad borgerne laver på de kommunale hjemmesider. Det bør alene være et anliggende mellem borgeren og kommunen,« understreger Jesper Lund.