IT-fejl kan have slået 10 kræftsyge kvinder ihjel

Op mod ti kvinder blev ikke kaldt til screening for livmoderhalskræft i tide og kan, som følge af IT-fejlen, have mistet livet.

ARKIVFOTO. Op til ti kvinder kan være døde, fordi de ikke blev kaldt til screening for livmoderhalskræft i tide, skriver DR.dk på baggrund af tal fra regionerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan have kostet op mod ti kvinder livet, at de ikke i tide er blevet screenet for livmoderhalskræft. Det skriver DR.dk på baggrund af tal fra regionerne.

Kvinderne blev ikke indkaldt til screening, inden den alvorlige sygdom udviklede sig, på grund af en fejl i de nu nedlagte amters IT-systemer.

Mandag skrev TV 2 Østjylland, at der alene i Region Midtjylland er fem kvinder, der har mistet livet, fordi de aldrig blev screenet i tide. Men det tal kan altså vise sig at være dobbelt så stort.

I Region Nordjylland har fire kvinder udviklet livmoderhalskræft, fordi de ikke blev indkaldt i tide, og tre af kvinderne er siden døde. Region Nordjylland kan ikke bekræfte, at dødsfaldene skyldes livmoderhalskræft, men det er formentlig årsagen, oplyser regionen til DR.dk.

Tal fra Region Syddanmark viser desuden, at to kvinder, som aldrig blev kaldt til screening, siden er døde af livmoderhalskræft.

I alt vurderes omkring 40 kvinder at have udviklet livmoderhalskræft på grund af fejlen i de tidligere amters IT-systemer, viser en redegørelse fra de danske regioner til Folketingets Sundhedsudvalg.

IT-fejlen betød, at 27.000 kvinder ufrivilligt i perioden 1981-2007 blev frameldt screeningsprogrammet for livmoderhalskræft.

Kvinderne er nu blevet gentilmeldt screeningsprogrammet, og 19.000 af dem er blevet opfordret til at melde tilbage til regionen om, hvorvidt de ønsker en lægelig undersøgelse. De resterende 8.000 har på eget initiativ fået foretaget en undersøgelse inden for de seneste år.

Fejlen omfatter de tidligere amter i Jylland og Fyns Amt. På Sjælland har man ifølge redegørelsen ikke grund til at tro, at kvinder her er blevet frameldt på grund af IT-fejlen.