It-fejl gør 37.000 tilmeldinger i donorregisteret ubrugelige

Tusindvis af danskere, der er tilmeldt organdonorregisteret, har fået en midlertidig markering, som betyder, at deres organer ikke vil blive doneret, hvis de afgår ved døden. Dybt beklageligt i en situation, hvor der er mangel på organdonorer, mener foreninger.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En teknisk fejl på sundhed.dk har betydet, at 37.000 personer tilmeldt i donorregistret siden april i år har været midlertidigt blokeret fra at donere organer. 318 tilmeldinger er aldrig blevet registreret. Det oplyser Ministeriet for Sundhed og Ældre til Radio24syv.

29-årige Kristine Lykke Roed har stået på venteliste til en nyre i mere end fire år. Hun mener, at det er under al kritik, at der kan ske sådan en fejl, som potentielt kan have alvorlige konsekvenser:

»Hvis nogen, som gerne ville have givet deres organer videre, er blevet forhindret i det på grund af en it-fejl. Hvis nogen kunne have fået et bedre liv eller have overlevet deres sygdom. Så er det selvfølgelig ubærligt,« siger hun til Radio24syv.

Sundhed.dk - det offentlige sundhedsvæsen på nettet - opdagede i forbindelse med en teknisk opdatering i februar i år, at registreringer eller ændringer i Donorregisteret ikke altid slog igennem i databasen på Rigshospitalet.

»Det betød, at borgerne ikke automatisk har fået besked, hvis deres tilmelding eller ændring, ikke er blevet registreret,« udtaler direktør for sundhed.dk, Morten Elbæk Petersen, til Radio24syv.

2. juli i år fik 37.000 danskere derfor et brev med besked om, at der er opstået tvivl om, hvorvidt de er registreret i donorregisteret, som de ønsker, og deres tilmelding er derfor midlertidigt blevet markeret som et nej til organdonation fra april i år.

Markeringen ophører 15. september i år, med mindre de berørte selv går ind og bekræfter, at de er registreret korrekt inden den dato.

Karin Riis-Jørgensen, der er formand for foreningen 7liv, mener, at det er dybt beklageligt, at sådan en fejl kan ske:

»Der kunne være tilfælde, hvor en person var omkommet, og de pårørende ikke kendte hans eller hendes holdning. Dermed kan man ende med at tilsidesætte den afdødes ønske om at ville donere og redde liv,« siger hun til Radio24syv.

Foreningen 7liv arbejder for, at alle danskere automatisk skal være tilmeldt donorregisteret fra fødslen - så man i stedet for at melde sig aktivt til, skulle melde sig aktivt fra.

Undersøgelser har vist, at ni ud af ti danskere er positive over for organdonation, men mindre end 20 procent af os står i donorregisteret.

»Det er i forvejen svært at få folk til at melde sig til, og her er der altså en masse mennesker, der har gjort sig nogle tanker og en indsats for at være i registeret - og så tilsidesætter man deres ønsker i en periode på grund af en fejl. Det synes jeg er noget sløseri og uansvarligt,« siger Karin Riis-Jørgensen til Radio24syv.

Ministeriet for Sundhed og Ældre, der står bag Sundhed.dk, har ikke haft mulighed for at stille op til interview. Kontorchef Lene Brøndum oplyser i en skriftlig kommentar:

»Det er beklageligt, at teknikken på sundhed.dk har fejlet, så der er opstået tvivl om registreringerne i Donorregisteret. Derfor har vi også i samarbejde med medarbejderne på sundhed.dk arbejdet på hurtigt at få afdækket, hvor mange registreringer der er tale om og få sikret, at oplysningerne i registret er korrekte.«

Der står aktuelt 423 danskere på venteliste til et nyt organ. Cirka hver anden uge dør en person på venteliste.