IT-ekspert: Vi har ikke set lignende hackerangreb før

Næstformand for Rådet for Digital Sikkerhed har ikke oplevet et hackerangreb så alvorligt som det, politiet har været udsat for.

Næstformanden i Rådet for Digital Sikkerhed, Datanom, Shehzad Ahmad, har ikke set et lignende hackerangreb før. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er »udsædvanligt og meget alvorligt«, at hackere i fem måneder har haft adgang til politiets kørekortregister med CPR-numre, hvilket tilsyneladende har været tilfældet, efter at politiets IT-leverandør fra april til august 2012 var udsat for et hackerangreb. Det vurderer næstformanden i Rådet for Digital Sikkerhed, Shehzad Ahmad, der ikke har set et lignende angreb før.

»Jeg mindes ikke at have set et hackerangreb som dette før. Det er meget alvorligt, at hackere i fem måneder har haft adgang til så personfølsomme oplysninger,« siger han.

»Det er min vurdering, at personer, der på den måde kan finde en bagdør og få adgang til politiets registre på den måde, er meget dygtige folk. De hackere ved virkelig, hvad de gør,« siger Shehzad Ahmad.

IT-sikkerhedseksperter fra Forsvarets Efterretningstjenestes Center for Cybersikkerhed er nu gået sammen med Politiets Efterretningstjeneste (PET) om at opklare sagen. Hackerangrebet vil betyde, at man nu bliver nødt til at undersøge samtlige offentlige myndigheder.

Ifølge Shehzad Ahmad kan det være meget svært at identificere sådanne avancerede hackerangreb. Det kan være én af forklaringerne på, at oplysninger om hackerangrebet først kommer frem et år efter, det fandt sted.

»Det kan være meget svært at identificere, hvor der er hul i systemerne. Derfor kan det tage tid at opklare sådanne angreb. Vi ved, at politiet allerede har identificeret nogle af gerningsmændene, og det tyder jo også på, at der ligger et grundigt arbejde bag Rigspolitiets efterforskning,« siger Shehzad Ahmad.

Ifølge politiet er det muligt, at datahackerne har haft adgang til registre fra Skat og fra Moderniseringsstyrelsen. Angrebet er tilsyneladende sket uhindret og uopdaget over en periode fra april til august 2012.