IT-ekspert: Utroskabslæk kan også ramme Danmark

Ashley Madison-lækket skaber nervøsitet hos millioner af brugerne verden over. Et lignende angreb kan også ramme danske datingsider, vurderer it-ekspert.

Angrebet på Ashley Madison har ført til, at personfølsomme oplysninger på op mod 33 millioner brugere flyder rundt på nettet. Fold sammen
Læs mere
Foto: EVA HAMBACH

I sidste uge blev brugerne af utroskabssitet Ashley Madison taget med bukserne nede.

En gruppe hackere lækkede e-mailadresser og kontooplysninger på op mod 33 millioner brugere, som er endt i offentlig gabestok.

Hackerangrebet har allerede fået alvorlige konsekvenser i Canada, hvor politiet finder en mulig sammenhæng mellem Ashley Madison-lækket og flere selvmord.

En lignende hacking-sag vil kunne ramme Danmark, vurderer Tobias Lauridsen, ekspert i IT-sikkerhed hos Multihouse.

Den nordiske Ashley Madison-pendant, Victoria Milan, giver også sine brugere mulighed for at indlede lyssky affærer. Ifølge Victoria Milans egne oplysninger er der cirka 250.000 danske profiler på hjemmesiden. Hvor mange af profilerne der kan være falske, computergenererede profiler, er uvist.

Netop sider, der specialiserer sig i utroskab, har høj risiko for at ende i hackernes søgelys, mener IT-eksperten.

»En side som Victoria Milan er enormt udsat. Det er en kontroversiel hjemmeside, som kan få opmærksomhed fra hackergrupper, der har særlige politiske eller religiøse overbevisninger. De vil gerne vente på muligheden for at angribe bestemte hjemmesider, som vi så med Ashley Madison,« siger han.

På hjemmesiden reklamerer Victoria Milan med 100 procent sikkerhed for brugerne. Alt data er krypteret og ingen personlige oplysninger gemt, skriver de. Alligevel kan brugerne ikke vide sig helt sikre, siger Tobias Lauridsen.

»Victoria Milan reklamerer med 100 procent fortrolighed. Men det samme gjorde Ashley Madison. De blev hacket alligevel. Så man kan aldrig vide sig helt sikker på de hjemmesider,« siger han.

»Hjemmesiden er krypteret, når man vil indtaste sine data. Det bør den også være. Det betyder dog ikke, at man kan vide sig sikker. De data man indtaster, vil stadig ligge gemt et sted,« tilføjer Tobias Lauridsen.

Er man bruger af et utroskabssite, og har man fået kolde fødder oven på Ashley Madison-lækket, anbefaler Tobias Lauridsen, at man kontakter firmaet og kræver at få sin bruger slettet.

»Det ville jeg nok gøre, hvis jeg var på sådan en hjemmeside. Men selvom man gør det, har man ingen garanti for, at hjemmesiden faktisk sletter alt den data, de har liggende,« siger han.

Danmark har tidligere oplevet en lignende sag, da hjemmesiden sex.dk i 2012 blev udsat for et angreb. 27.000 brugere fik stjålet deres brugernavn og password, som siden blev delt på andre hjemmesider. Hackerangrebet på sex.dk var dengang et af de mest omfattende i danmarkshistorien.

Berlingske arbejder på at få en kommentar fra Victoria Milan.

Har du erfaring med et utroskabssite og lyst til at fortælle om det? Send en mail til internet@berlingske.dk.