IT-ekspert: Tusindvis af danskere rammes af Google-misbrug

I jagten på hjemmesidetrafik bliver tusindvis af danskeres navne misbrugt på nettet, vurderer IT-sikkerhedsekspert, der peger på, at mange aldrig opdager det, fordi de ikke googler sig selv.

En e-mailtjeneste, der bliver benyttet af kommuner og virksomheder, har haft en graverende sikkerhedsbrist, som har gjort det muligt at få adgang til vedhæftede dokumenter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Har du googlet dit navn for nylig?

Ifølge IT-sikkerhedsekspert Peter Kruse bliver tusindvis af danskeres navne misbrugt for at skabe trafik på hjemmesider. Det drejer sig hovedsageligt om kendte og semikendte danskere, som før har været omtalt i medierne.

»Det har vokset sig rigtig stort. Banditterne udnytter, at vi søger efter folk på Google, og de kan se via google-statistikkerne, hvad der bliver søgt efter. På den måde kan de putte tekst fra artikler ind på deres underlødige hjemmesider. Før i tiden var det sporadisk med tilfældene, men nu er det systematisk, og der er langt flere aktører, der har fundet ud af, at det er en smart måde at skabe trafik på,« siger Peter Kruse, der er medstifter af CSIS Security Group, til Berlingske.

Hvorfor giver det så god trafik?

»Det gør det, fordi chancen for, at danskere søger efter navne, der er kendte eller semikendte, er høj. Derudover handler det om måden, navnene bliver lagt ind i hjemmesiderne på. De bliver lagt ind i en kontekst (fx porno eller dating, red.), som gør, at når man søger efter netop det navn, så kommer det rigtig højt op i søgemaskine-hierarkiet på Google. Så Google må smøge ærmerne op og gøre noget ved det her fænomen,« pointerer Peter Kruse.

IT-eksperten, der selv fra tid til anden er udsat for misbrug af sit eget navn, peger på, at mange aldrig opdager misbruget af deres navn på nettet, fordi de ikke googler sig selv.

Svært at stoppe

Ifølge Christine Sørensen, der er politisk chef i Google, er det dog svært at komme navnemisbruget til livs. For når siderne bliver blokeret, bliver de lagt op på en ny side – med nye mærkelige adresser, som snyder algoritmerne, så de kommer længere frem i søgeresultaterne, siger hun til Jyllands-Posten.

Politikommissær og leder af sektionen for Cyberrelaterede Seksualforbrydelser i NC3 (Rigspolitiets Nationale Cybercrime Center) Flemming Kjærside er enig i, at det er vanskeligt at stoppe svindlen.

Til Jylland-Posten fortæller han, at politiet forsøger at dykke ned i sagerne, men at det ikke er nemt. Ifølge ham er det desuden begrænset, hvor mange anmeldelser politiet får.