IT-bøvl rammer kommende gymnasieelever

Fristen for at søge ind på landets ungdomsuddannelser er blevet udskudt en uge efter store IT-problemer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du kender det måske: Den frustration, der breder sig, når man tilstrækkeligt længe har stirret på computerskærmens timeglas.

For mange af de unge, der i øjeblikket skal søge ind på en af landets ungdomsuddannelser, er følelsen alt for velkendt.

IT-systemet Optagelse.dk, som ansøgningen skal foregå igennem, er nemlig så langsomt, at fristen for at tilmelde sig en ungdomsuddannelse i år er blevet udskudt en uge.

Oprindeligt hed fristen 1. marts, men på grund af de tekniske udfordringer har Ministeriet for Børn og Undervisning udskudt fristen til den 9. marts.

Uddannelsesvejleder i København, Lene Juul, kalder systemet for »et lotteri«.

- Oftest kommer der et timeglas frem, så kan man vente i en uendelighed, og så får man at vide, at nu har sessionen varet så længe, at man bliver logget af. Andre gange er man heldig, at det lykkes, siger Lene Juul.

For elever og uddannelsesvejledere betyder det langsomme system alt for meget spildtid.

- Det er vildt frustrerende at sidde med et ungt menneske, der gerne vil have det her til at lykkes, og så sidder vi og glor på et timeglas. Det er spild af tid både for dem og for mig, siger hun.

Det er egentlig elevernes eget ansvar at få udfyldt ansøgningsskemaet, men de tekniske udfordringer betyder, at mange må bede om hjælp, og det får konsekvenser for de unge, der endnu ikke har besluttet sig for, hvad de skal søge.

- Hvis det her kunne fungere, så var der mange familier, der sagtens kunne finde ud af det uden min hjælp, og så kunne jeg bruge tiden på noget andet, nemlig vejledning af de unge mennesker, der er i tvivl om, hvad de skal søge af ungdomsuddannelse, siger Lene Juul.

Ifølge Uni-C, der står bag Optagelse.dk, arbejder man i øjeblikket på at løse problemet.

- Vi arbejder på højtryk på at få det løst, og vi regner bestemt med, at vi får det løst, inden fristen udløber, siger underdirektør i Uni-C Per Thorbøll.

Han peger på, at langt flere end tidligere benytter sig af muligheden for at ansøge digitalt, og det skaber falskehalse.

- Der er kommet flere, end man regnet med hurtigere, men det skal systemet selvfølgelig kunne klare, og det vil vi også sørge for, at det kommer til at kunne, siger han.

Ifølge Lene Juul er det ikke første gang, at man har problemer med Optagelse.dk, og systemet har endnu tilgode at bevise sit værd, mener hun.

- Jeg har også været med, mens det var papiransøgninger, og jeg går meget ind for IT-løsninger, hvis bare det virkede, ellers er det næsten nemmere at få en bunke papir, siger hun.

På trods af de IT-mæssige vanskeligheder understreger Lene Juul, at alle nok skal blive tilmeldt i tide.