Israelske kampfly angriber – og tusindvis af soldater står klar: »Hvis man ikke troede, at det kunne blive værre, så er alle nu klar over, at det kan det. Meget værre«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

 
I det nordlige Israel kunne der omkring midnat mellem onsdag og torsdag høres sirener, som advarede befolkningen om risiko for raketangreb. Nu er der 7000 israelske soldater klar ved grænsen. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, CNN. Redigering: Sarah Sander Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Godmorgen og velkommen til fredagens nyhedsoverblik.

Et nyhedsoverblik, der står mindre i coronavirussens tegn end vanligt. Vi skal i stedet en tur til Israel, hvor israelske kampfly og artilleri har angrebet mål i Gazastriben natten til fredag. Og så kan vi læse om en folketingspolitiker, der har taget kampen op mod de tusindvis af hadefulde beskeder, han modtager.

Men først skal vi alligevel et smut forbi dagens coronatal – de kommer her:

Og så til dagens historier.

Og har du i øvrigt mere lyst til at lytte end at læse, kan du høre Berlingskes nyhedsoverblik lige her:

R-ordfører har blokeret 2.000 danskere på to måneder: De håner mit handicap og vil rulle mig i havet

Kun én gang før i sit liv var Kristian Hegaard blevet drillet med sit medfødte handicap. Det ændrede sig i den grad, da han i 2019 blev valgt ind i Folketinget.

Nu oplever det radikale folketingsmedlem at blive hånet så meget, at hans nærmeste medarbejder kan bruge hele arbejdsdage på at rydde op i politikerens Facebook-beskeder.

At det er tiden værd, er Hegaard ikke i tvivl om. For det er på mange måder et spørgsmål om det vigtigste, vi har som samfund – vores demokrati og ytringsfrihed, mener han:

»Jeg tror, at mængden af had skræmmer rigtig mange væk fra den politiske debat. Derfor har jeg valgt at tage kampen op.«

Berlingske sætter i denne uge fokus på ytringsfriheden og de sociale medier. Læs interviewet med Kristian Hegaard her.

»Læreren herhjemme blev altså truet til tavshed for blot at tænke en idé højt om at vise Muhammed-tegningerne i undervisningen. Men hvor bliver ramaskriget af?« spørger Geeti Amiri. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Geeti Amiri: »Gør Muhammed-tegningerne til en del af at være elev i den danske folkeskole«

Det er et »dannelsesmæssigt svigt af dimensioner«, når den kritiske tanke, undervisningsfriheden og demokratiske idealer må dukke nakken for »ømme, men også voldsparate medborgere«.

Sådan skriver lærer, forfatter og debattør Geeti Amiri i en kommentar i Berlingske.

Tidligere på ugen kom det frem, at en lærer i Danmark lever med hemmelig adresse, har fast kontaktperson hos PET og ikke længere tør stå frem med ansigt i medierne. I kølvandet på halshugningen af den franske lærer, Samuel Paty, skrev hun på Facebook, at hun fremover ville gøre brug af Muhammed-tegningerne i sin undervisning. Det nåede hun dog aldrig at gøre, før hun modtog en række trusler, der fik hende til at genoverveje.

»Men hvor bliver ramaskriget af?« spørger Geeti Amiri, der vil gøre Muhammed-tegningerne til en del af at være elev i den danske folkeskole.

»Ingen lærer skal alene være byrden af voldsmandens veto. Det er det eneste rigtige at gøre i en tid, hvor civilisationernes sammenstød finder sted i skolegården,« skriver Geeti Amiri.

Læs kommentaren her.

Den israelske hær opruster med 7.000 reservesoldater ved grænsen til Gaza. Fold sammen
Læs mere
Foto: Atef Safadi/EPA/Ritzau Scanpix.

Tusindvis af soldater står klar langs grænsen: Israel lægger planer for kampe i Gaza

Det israelske militær indledte torsdag aften et angreb mod den palæstinensiske enklave Gazastriben med artilleribeskydning fra den israelske side af grænsen.

Israelske kampfly angreb samtidig mål i Gazastriben.

Sent torsdag aften forlød det, at israelske landstyrker også var sendt ind i Gaza som en del af en offensiv. Den oplysning blev dog senere korrigeret af den israelske hær. Landstyrkerne affyrer derimod artilleri fra den israelske side af grænsen, oplyser militærkorrespondenter til nyhedsbureauet Reuters. Det skriver Ritzau.

Hos TV 2 kunne man læse, at den israelske hær har aflyst al frihed i weekenden for kampsoldater som forberedelse til en mulig kamphandling.

7.000 reservesoldater var indkaldt og stod klar langs hele grænsen til Gaza, og brigadegeneral Hidai Zilberman siger, at en landoperation er en realistisk løsning. Denne oprustning sker, efter at konflikten mellem Israel og palæstinenserne har udviklet sig blodigt i løbet af ugen.

»Hvis man ikke troede, at det kunne blive værre, så er alle nu klar over, at det kan det. Meget værre,« skriver Berlingskes korrespondent Uffe Taudal.

Det kan du læse om her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Trods rød modstand er der nye parkeringspladser på vej til københavnerne

167 nye parkeringspladser i København forventes klar senere på året. Det står klart, efter at alle rådhusets partier har stemt for et gammelt forslag fra De Konservative.

Tidligere på året meddelte den socialdemokratiske overborgmesterkandidat, Sophie Hæstorp Andersen, ellers, at det er partiets store vision at nedlægge en tredjedel af byens gadeparkeringspladser. En vision, Enhedslisten ikke var sen til at støtte.

»Vi har jo stemt for det, fordi vi var budgetpart i den gamle aftale, hvor forslaget indgik. Men i dag lukker jeg øjnene og tænker på fædrelandet,« siger Gorm Anker Gunnarsen, medlem af teknik- og miljøudvalget for Enhedslisten.

Læs, hvad Socialdemokratiet har at sige om sagen, her.

Det skal blive dejligt, når vores liv bliver som før – og dog

Knap hver anden dansker går med tanker om at lave om på deres liv som følge af coronapandemien. Det viser en ny Megafon-måling, som Politiken beskriver her.

Af dem, der overvejer permanente forandringer, vil 54 procent ændre deres sociale omgangskreds, 50 procent deres fritid og 34 procent deres arbejdsliv.

At det netop er de poser, der skal rystes, er ikke så mærkeligt, hvis man spørger fremtidsforsker og sociolog Eva Steensig:

»Danskerne har lært alternative måder at leve på, som de faktisk er endt med at kunne lide. Jeg ser det som, at vi er blevet en nation af hobbitter, der holder af det nære og hjemlige, som ikke vil ud af hulerne, når endelig vi er kravlet derind.«

Ifølge undersøgelsen er det især venstreorienterede, højtuddannede personer over 50 år, der er klar til at lægge livet om.

Det sker i dag:

  • Verdenssundhedsorganisationen (WHO) afholder i disse dage et forsknings- og innovationsforum med omdrejningspunkt i coronapandemien.
  • Klokken 16.00 træder fase tre af genåbningsplanen for rejseaktivitet i kraft. Blandt andet betyder det, at smittegrænsen for, hvornår Udenrigsministeriet fraråder rejser til et land eller en region, lempes fra 30 til 60 smittede pr. 100.000 indbyggere.
  • Sluttelig kan kronprins Frederik og kronprinsesse Mary fejre deres 17-års bryllupsdag.