Israels ambassadør: Det er Hamas' ansvar

De materielle ødelæggelser i Gaza er ikke Israels ansvar, siger Israels ambassadør Arthur Avnon. Så hvis der er nogen, der skal give økonomisk erstatning, er det Hamas, lyder det fra ambassadøren.

Foto: Reuters, Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er Hamas, der har startet krigen i Gaza, og derfor er det også dem, der bør erstatte de ødelæggelser, der er blevet begået.

Sådan lyder det fra Israels ambassadør i Danmark, Arthur Avnon, der afviser, at Israel har et ansvar.

- Hvis der er nogen, der skal kompensere for noget i denne her krig, er det Hamas. Det er dem, der er part i krigen, og dem der har valgt at starte den, siger han til berlingske.dk.

Arthur Avnon ønsker ikke at gå nærmere ind i den undersøgelse, udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) har sat i gang i forbindelse med de ødelæggelser, som de israelske styrker har forvoldt på dansk-støttede projekter i Gaza.

- Dette er et diplomatisk anliggende, lyder det fra Arthur Avnon, der dog tvivler på, at der er juridisk belæg for at erstatningskrav.

Embedsmænd undersøger sagsanlæg
Ulla Tørnæs har i første omgang bedt sine embedsmænd undersøge et muligt sagsanlæg mod den israelske stat for bombningerne af flere sundhedsklinikker i Gaza og et center for torturofre, der er finansieret af Danmark.

- Ødelæggelserne er uacceptable, og det har vi i Udenrigsministeriet gjort klart for den israelske ambassadør, påpeger ministeren i en artikel i Berlingske Tidende i dag.

Initiativet bliver støttet af Socialdemokraternes udenrigsordfører Mogens Lykketoft, mens DFs udenrigsordfører, Søren Espersen, fraråder regeringen at sagsøge Israel.