Israel nægter Lykketoft adgang til Gaza

Mogens Lykketoft (S) må aflyse en rejse til Gaza. Israelerne er vrede over, at folketingets formand vil mødes med palæstinensiske repræsentanter, men ikke med israelske.

Mogens Lykketoft. Fold sammen
Læs mere

Folketingets formand Mogens Lykketoft (S) får ikke lov til at besøge Gaza på sin arbejdsrejse, skriver Kristeligt Dagblad.

»Mogens Lykketoft bør tjekke sin opførsel. Den er udiplomatisk, og vi er overraskede og skuffede. Her er tale om en krise,« siger Yigal Palmor, der er talsmand for Israels udenrigsministerium.

Israelerne er skuffede, fordi formanden for det danske folketing på sin arbejdsrejse skal mødes med repræsentanter fra Det Palæstinensiske Selvstyre, men ikke med repræsentanter fra Israel, som det er kutyme, når parlamentsformænd eller andre højtstående politikere besøger området.

Israel nægter Lykketoft adgang til Gaza, som han ifølge den oprindelige plan skulle have besøgt på tirsdag.

»I løbet af de seneste år har fem parlamentsformænd besøgt Israel. Det er første gang, vi støder på problemer og en opførsel som Lykketofts,« siger talsmanden for det israelske udenrigsministerium.

Det bekræftes fra flere af de lokale organisationer, som Lykketoft skulle have mødt i Gaza, bekræfter, at de er blevet bedt om at aflyse forberedelserne.

En højtstående israelsk diplomat forklarer til avisen, at hvis Lykketoft ikke har tænkt sig at møde officielle israelske repræsentanter på sin rejse, så kan han ikke forvente, at Israel vil muliggøre hans besøg i Gaza, og at Lykketoft jo kan tage til Gaza via Egypten, hvis han er så opsat på at besøge det lille område ved Middelhavet.

Yigor Palmer siger, at Lykketoft tog imod en palæstinensisk invitation og først derefter meddelte Israel, at han vil komme til regionen dog uden først at forhøre sig om, hvorvidt det passede med det officielle Israels kalender, hvilket det ikke gør.

Yuli Edelstein er bortrejst og israelerne betragter Lykketofts insisteren på at gennemføre besøget uden at møde israelere som udiplomatisk og årsag til denne mindre diplomatiske krise.

Yigal Palmor siger, at han håber, at den nuværende krise ikke vil få indflydelse på det »ellers fremragende forhold«, som Israel har til Danmark.

Mogens Lykketoft afviser israelernes udlægning.

»Historien er ikke, at jeg har fastlagt noget med palæstinenserne først,« siger han.

Mogens Lykketoft havde i sin tid som udenrigsminister flere sammenstød med de israelske myndigheder på grund af sin kritik af blandt andet bosættelserne, men understreger, at han i forbindelse med det aktuelle besøg i Israel har forsøgt af aftale et møde med fremtrædende israelske politikere og embedsfolk.

»Folketinget holder fri i uge 7, hvilket betyder, at jeg fik mulighed for at imødekomme en i øvrigt gammel invitation fra palæstinenserne. Jeg har gjort bestræbelser på at møde Knessets formand. Det kunne ikke lade sig gøre. Så nævnte jeg næstformanden. Det lykkedes heller ikke,« siger Mogens Lykketoft, der ikke er overrasket over den israelske beslutning.

»Det har jeg jo prøvet før, da jeg var med udenrigspolitisk nævn i Israel i 2010. Men jeg håber da, at når vi får et officielt besøg i Israel på plads, måske i løbet af efteråret, vil Israel lade mig rejse til Gaza,« siger Mogens Lykketoft.