Isolationsfængsling nytter alligevel ikke

Den kendte forsvarsadvokat Merethe Stagetorn glæder sig over, at længden af isolationsfængslinger er blevet halveret.

Foto: JOERGEN JESSEN

Ifølge en ny opgørelse er gennemsnitslængden af isolationsfængslinger næsten blevet halveret - fra 37 til 21 dage de seneste fem år - uden at det har nedsat kvaliteten af politiets efterforskningsarbejde.  

Det overrasker ikke den kendte forsvarsadvokat Merethe Stagetorn, der tidligere har været fortaler for en nedsættelse af isolationslængderne.

Læs også: Isolationsfængslinger halveret

- Man opnår ikke særligt meget ved en isolationsfængsling. For det første er det almindeligt kendt at selv folk, der er isolerede, godt kan sende beskeder ud, hvis de er ihærdige nok. Og for det andet bygges sager meget sjældent alene på vidner. Det er altid nogle faktiske omstændigheder, som dommerne skal tage hensyn til. Så en nedsættelse af isolationstiden er noget, som vi forsvarsadvokater har råbt på i mange år, siger Merethe Stagetorn.

Tilbage i 1990erne var hun forsvarsadvokat for Peter Rohde - en elite-svømmer, der blev psykisk syg som følge af en et år lang isolationsfængsling i en narkosmuglingssag. 

Hun er derfor heller ikke i tvivl om, hvilken psykisk belastning en isolationsfængsling kan være. 

Læs også: Merethe Stagetorn: Nedsæt isolationslængderne

- Man kan udvikle en psykose, fordi man afskæres fra at bruge mange af sine sanser. Man kan ikke tale, se eller fornemme noget andet menneske og bliver dermed fuldstændigt frataget det, som helt naturligt omgiver os andre i hverdagen. Så det er sanseberøvende i meget vid forstand, siger hun og fortsætter:

- Så jeg kan kun sige, at det er en overordentligt glædelig udvikling. Det har været en lang rejse tilbage fra 1995, hvor man - på grund af både Peter Rohde-sagen og nye videnskabelige undersøgelser om de skadelige virkninger ved isolationsfængslinger - for første gang blev opmærksom på problemet.