Islamkritikere i lukket selskab

Filosoffen og videnskabsmanden Giordano Bruno blev brændt på bålet for 400 år siden, fordi han hævdede, at Jorden ikke er universets centrum. Nu om dage lægger han navn til et selskab for kendte danske debattører, som alle har det til fælles, at de er kritiske over for islam.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Giordano Bruno Selskabet, som hidtil har været en velbevaret hemmelighed, består af omkring 25 medlemmer, hvoraf mange er velkendte i den offentlige debat. Blandt andre deltager tidligere indenrigsminister Karen Jespersen (S) og kirkeminister Tove Fergos nu afgåede spindoktor, Henrik Gade Jensen.

»Jeg er med på en mailingliste, hvor jeg får noget materiale - mest avisartikler - og så har jeg været med til nogle møder,« siger Karen Jespersen om sit medlemskab.

Historikeren og samfundsdebattøren Lars Hedegaard var med til at stifte selskabet.

»Vi syntes ikke, at den akademiske diskussion her i landet var tilfredsstillende. Mange af de bøger, som vi har læst, er ikke fremme i den offentlige samtale i Danmark. Derfor har vi siddet og uddannet os selv og hinanden i, hvad der skrives rundt omkring i verden,« siger han.

Kvindesagsforkæmperen og islamkritikeren Jette Plesner Dali hører til blandt de mest aktive medlemmer.

»Vi har en bekymring over, om vi som et åbent, demokratisk samfund bliver et paradis for organisationer, som har en anden dagsorden,« siger hun.