Islamister presser penge af familier til danske Syrien-krigere

Forældre til personer, som er rejst fra Danmark til Syrien og Irak for at tilslutte sig militante islamister, bliver truet til at aflevere penge. Sådan lyder det i ny bog om danske Syrien-krigere.

Ifølge bogen »Danmarks børn i hellig krig« overføres de afpressede beløb til IS i Syrien via Western Union til filialer i Tyrkiet. Herfra bliver pengene ad andre kanaler sendt videre til IS i Syrien. Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere

Radikale islamister fra København truer forældre til danske Syrien-krigere til at støtte Islamisk Stat økonomisk. Gennem tekstbeskeder og ved personligt fremmøde på forældrenes bopæl har københavnske islamister opkrævet penge med trusler om, at deres udrejste børn vil blive udsat for en »straf«, hvis de ikke makker ret.

Det fremgår af bogen »Danmarks børn i hellig krig«, som er skrevet af journalist Jakob Sheikh og udkommer næste uge på forlaget Lindhardt og Ringhof. Berlingske har haft lejlighed til at se flere af de SMS-beskeder, som dokumenterer påstanden i bogen, og giver et indblik i, hvordan herboende islamister forsøger at true sig til beløb på mellem 1.000 og 2.000 danske kroner fra forældrene.

Ifølge bogen har flere forældre til Syrien-krigere indvilliget i at aflevere penge, mens andre har afslået. Angiveligt har forældrene ikke politianmeldt afpresningen af frygt for repressalier fra de herboende islamister.

Det fremgår også af bogen, at især én person står i centrum for afpresningen. Der er tale om en »central skikkelse« fra det salafistiske miljø i København omkring de islamistiske grupper Kaldet til Islam og Millatu Ibrahim. Sidstnævnte gruppe er kendt for at sympatisere med Islamisk Stat (IS), mens det tidligere er kommet frem, at flere medlemmer – herunder gruppens stifter – fra Kaldet til Islam er rejst til Syrien og Irak for at tilslutte sig militante islamistiske grupper.

Stifteren af Kaldet til Islam er ligesom flere andre af de danske Syrien-krigere blevet dræbt i krigszonerne.

Berlingske er bekendt med identiteten på den mand, som at dømme efter SMS-beskederne står i centrum for pengeafpresningen, men avisen har ikke haft mulighed for at foreholde ham sagen. Ifølge bogen har manden ikke selv været udrejst til krigszoner.

»I det yderligtgående islamistiske miljø var der en udbredt opfattelse af, at han ikke selv turde. Men som økonomisk mellemled i Danmark var han betydningsfuld for flere danske IS-krigere, der med pengene kunne opretholde en tilfredsstillende tilværelse i kalifatet,« fremgår det.

Sparsom hyre

Der er i udenlandske og danske medier beretninger om, hvilke materialistiske goder og privilegier de udenlandske rekrutter nyder i det såkaldte islamiske kalifat.

Nogle rapporter fra livet under Islamisk Stat har peget på, at IS lokker unge mænd fra den vestlige verden med løfter om flere hustruer. På samme vis er bevægelsens forherligelse af voldtægt af tilfangetagne kvinder og unge piger blevet fremhævet som et middel til at hverve nye medlemmer.

Men hvad angår selve ‘lønnen’ for at være en del af IS-brigaderne peger flere kilder på, at de udenlandske kæmpere modtager en sparsom hyre på omkring 50 dollar om måneden. Det pauvre beløb bliver således – sammen med truslen om en »straf« – brugt som argument i afpresningen af Syrien-krigernes forældre og pårørende.

Angiveligt fungerer strømmen af finansielle midler fra Danmark til Islamisk Stat sådan, at pengene først bliver opkrævet ved afpresning af pårørende eller indsamlet fra sympatisører. Derefter bliver beløbet overført fra Western Union-filialer i Danmark til filialer i Tyrkiet. Herfra bliver pengene angiveligt overført til en guldsmed i den syriske by al-Bab, som er under Islamisk Stats kontrol. Hos guldsmeden kan rekrutter fra Islamisk Stat angiveligt henvende sig med et identifikationsnummer og modtage de penge, der står i deres eller en mellemmands navn.

PET afviser over for Berlingske at kommentere, hvorvidt tjenesten har kendskab til afpresning af forældre. Det har heller ikke været muligt at indhente en kommentar til sagen fra Københavns Politi.

Terrorforsker Magnus Ranstorp fra den svenske Forsvarshögskolan er ikke overrasket over oplysningerne. Han siger til Berlingske, at hans kendskab til afpresningen af forældre til Syrien-krigere er »anekdotisk«, men at fremgangsmåden ikke ligger langt fra det, man ser i andre lande. Ifølge terrorforskeren sker det også, at udrejste personer fra Vesten bliver tvunget til at lokke penge ud af deres forældre i hjemlandet under påskud af at skulle bruge pengene til en flybillet hjem.

»De er fuldstændigt hensynsløse. Det er nemme penge for dem, og det her er en kynisk branche. De ser dem ikke som familie, men som en mulighed for at skaffe penge til sagen,« siger Magnus Ranstorp og forklarer, at afpresningen af forældrene er stort set risikofrit for islamisterne:

»Mange af forældrene, hvis de har indvandrerbaggrund, kan i forvejen have vaklende tiltro til politimyndighederne. Og hvis de anmelder sagerne, risikerer de sandsynligvis at få endnu flere trusler.«