Islamist fængslet for at opildne til terror

Islamisten Sam Mansour, kendt som »Boghandleren fra Brønshøj«, blev i går væretægtsfængslet i fire uger for opfordringer til terror. Sagen er så alvorlig, at sigtelserne har en straframme på op til ni års fængsel.

Sam Mansour ankommer onsdag i den sorte fangetransportvogn til Retten på Frederiksberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kontroversielle dansk-marokkanske islamist Sam Mansour får brug for meget mere end den store madpakke, som han i går så ud til at møde op med i en plasticpose i Retten på Frederiksberg.

Den 54-årige Sam Mansour, eller Said Mansour som han tidligere hed, stod nemlig sigtet for en lang række overtrædelser af straffeloven, og han kunne iført kjortel, stribede strømper og løbesko høre anklageren fra Københavns Politi præsentere flere endog meget alvorlige sigtelser.

Mansour blev varetægtsfængslet frem til 12. marts efter det lukkede grundlovsforhør, men han nægter sig skyldig.

Ifølge fungerende advokaturchef Jakob Buch-Jepsen, Københavns Politi, har sigtelserne normalt en straframme på op til seks års fængsel. Men såkaldte særdeles skærpende omstændigheder betyder, at straframmen kommer op på ni års fængsel. Ifølge advokaturchefen »er det strafskærpende«, at Mansour tidligere er dømt for bl.a. terroropfodringer.

Sagen mod Sam Mansour, også kendt som »Boghandleren fra Brønshøj«, trækker tråde til England og den radikale, jordanske prædikant Abu Qatada, der bliver forbundet med terrororganisation al-Qaeda. Han har i årevis været en bekymring for myndighederne i England, og han blev sidst i 2013 udleveret til retsforfølgelse i Jordan.

Mansour ejer forlaget Al Nur Islamic Information med postadresse på Vesterbrogade i København, og han har ifølge politiet været ansvarlig for på bl.a. Facebook og andre sociale medier at redigere og udgive en række skrifter skrevet af Abu Qatada. Mansour betragter prædikanten som sin gode ven. Så langt tilbage som i 1990erne var makkerparret i myndighedernes søgelys, da Abu Qatada var imam i den berygtede Finsbury Road-moske i London.

Skrifterne opfordrer bl.a. til væbnet hellig krig, eller jihad, og Mansours forbindelse til skrifterne blev opdaget af engelsk politi for et års tid siden, hvorefter Københavns Politi fik besked, og Mansour blev sigtet og anholdt. Siden har han angiveligt fortsat sit virke på nettet.

»Vi mener, at han aktivt er med til at fremme Abu Qatadas virksomhed ved at udgive og redigere de her bøger,« siger Jakob Buch-Jepsen.

Opfordring til jihad

Berlingske beskrev allerede i maj sidste år, hvordan Mansour havde været til afhøringer hos Københavns Politi om sine relationer til Abu Qatadas bøger.

Københavns Politi mener også, at Mansour gør sig skyldig i en lang række andre ulovligheder, fordi han selv eller på vegne af andre via Facebook er kommet med opfordringer om alt fra jihad og hyldest af Osama bin Laden og 9/11-angrebet på USA til trusler om drab på jøder og trusler mod navngivne, danske statsborgere.

Jakob Buch-Jepsen, Københavns Politi, vil ikke oplyse, hvem de pågældende danskere er, eller hvad indholdet af truslerne er. Men angiveligt drejer det sig bl.a. om at have viderebragt en Youtube-video, hvori den dansktalende ekstremist Abu Khattab skyder til måls efter plakater af bl.a. Anders Fogh Rasmussen, Naser Khader og Lars Hedegaard. Abu Khattab er meldt død i krigen i Syrien. I den nu slettede video fastslår han, at kampen mod de vantro også foregår i Danmark.

Jakob Buch-Jepsen vil ikke uddybe, hvordan Københavns Politi har samarbejdet med politiet i London. Berlingske har forgæves forsøgt af få en kommentar til sagen fra London Metropolitan Police, også kaldet New Scotland Yard, men den eneste melding er, at de »har forsynet de danske myndigheder med oplysninger i denne sag«.

Mansour har i mange år været i myndighedernes søgelys. Ud over forbindelsen til Abu Qatada har han angiveligt haft kontakt med bl.a. egypteren Ayman-al-Zawahiri, en af al-Qaedas absolutte topfolk.

I 2005 kom det frem, at han havde forbindelse til flere af de unge mænd tiltalt i den såkaldte Glostrup-sag. I 2007 blev han idømt tre et halvt års fængsel for at have opfordret og opildnet til terror, efter at politiet havde fundet store mængder terrorpropaganda i hans hjem i Brønshøj. Mansours Facebook-profil blev lukket i går.