Islamforsker: Giv statsstøtte til danske moskeer

Den danske regering bør gå forrest i bestræbelserne på at etablere en dansk version af islam, om nødvendigt ved hjælp af statsstøtte til moskeer, mener førende islamforsker.

Billede inde fra moskéen på Rovsingsgade i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark har en enestående mulighed for at fremme en moderat, europæisk version af islam. Det siger den franske islamforsker Olivier Roy ifølge Information.

Olivier Roy foreslår, at regeringen går forreste i bestræbelserne på at etablere en dansk version af islam, om nødvendigt ved hjælp af statsstøtte til moskeer, imam- uddannelse, lønninger og drift.

Den franske professor mener, at en statsstøttet moderne version af islam vil appellere til den voksende muslimske middelklasse i Danmark, især de mange unge muslimer, som føler sig hjemløse i dag.

»Hvis ikke Danmark udnytter muligheden for at udvikle en moderat dansk udgave af islam, overlader I scenen til radikale islamistiske organisationer og konservative imamer udsendt fra lande som Saudi-Arabien og Tyrkiet,« advarer Olivier Roy.

Aarhus-biskop Kjeld Holm og imam Fatih Alev støtter ideen om et statsstøttet islamisk trossamfund i Danmark.

Kjeld Holm mener, at staten for eksempel kan støtte et moskebyggeri og til gengæld få indflydelse på, hvilket indhold der kommer i moskeen.

Ideen afvises dog af minister for børn, integration, ligestilling og sociale forhold Manu Sareen (R).

Han er enig i, at moskeerne ikke er gode til at få fat i de unge mennesker, men han tror ikke på, at det er der, det er bedst at sætte ind. Han mener, at de i stedet skal udfordres i det danske uddannelsessystem, skriver Information.