Islam mig her og islam mig der: Her er debatten, der kan blive en kæmpe elefant i rummet i Herning

To debatindlæg og én undersøgelse har skabt strid og splid i Venstre. Næstformanden og en partiprofil er hovedpersonerne, men også partikammerater og politiske modstandere har pustet til ilden.

Bertel Haarder, Jan E. Jørgensen, Inger Støjberg og Jakob Ellemann-Jensen (fra venstre til højre). Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged, Ida Marie Odgaard, Niels Christian Vilmann og Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Når Venstre i weekenden holder landsmøde i Herning, kommer én strid formentlig til at fylde mere, end formand Jakob Ellemann-Jensen gerne ser.

Den drejer sig om partiets linje i udlændingepolitikken og har næstformand Inger Støjberg og partiprofilen Jan E. Jørgensen i hovedrollerne. I nogle af birollerne er Venstres nestor, Henrik Dahl (LA) og en socialdemokrat.

Berlingske bringer her overblikket over den sag og det forløb, der meget vel kan blive elefanten i rummet, når Venstre mødes i Herning lørdag og søndag.

De 28 procent

Sagen begyndte 21. oktober. Her kunne mediet Mandag Morgen fortælle om en meningsmåling, der viser, at 28 procent af de adspurgte var enten helt eller delvist enige i, at »muslimske indvandrere bør sendes ud af landet«.

Inger Støjberg i B.T.

Undersøgelsen tiltrak sig stor opmærksomhed, men det var først 14 dage senere, 4. november, at sagen for alvor tog fart. Her skrev næstformand Inger Støjberg en klumme i B.T. under titlen »Derfor har så mange danskere fået nok«, hvor hun direkte henviste til tallene fra Mandag Morgen.

»Når målingen viser det, så er det sikkert, fordi der er rigtig mange, der har det ligesom jeg; jeg er så træt af at høre om islam mig her og islam mig der som begrundelse eller dårlig undskyldning for alt fra de fejeste terrorhandlinger til såkaldt æresrelateret vold, krav om indskrænkning af ytringsfriheden og retten til at kritisere religion, manglende ligestilling, krav om særbehandling på arbejdspladsen, i skolen eller i svømmehallen. Alt det, som bekymrer rigtig mange af os, men som kun få har lyst til at sige højt af begrundet frygt for at blive misforstået eller ligefrem blive kaldt racist,« lød de første linjer af Støjbergs klumme.

Jan E. Jørgensen i Berlingske

Derfra skulle der gå yderligere seks dage, inden et nyt debatindlæg fra en Venstre-profil ramte aviserne. Denne gang var det Jan E. Jørgensen, Venstres EU-ordfører og medlem af Folketinget siden 2011, der skrev i Berlingske. Ligesom Støjberg henviste Jan E. Jørgensen direkte til tallene fra Mandag Morgen.

»Når målingen viser det, er det, fordi vi akut mangler nuancer i den politiske debat. Jeg nægter at tro, at hver fjerde dansker mener, at sønnikes klassekammerat Yeliz skal udvises af den ene grund, at hun og hendes familie er muslimer,« skrev Jan E. Jørgensen i sit debatindlæg.

»Det kan simpelthen ikke være sandt. Det MÅ ikke være sandt,« skrev Jan E. Jørgensen videre og satte spørgsmålstegn ved tallene – hvis de var sande, burde Stram Kurs jo være braget ind ved valget i juni, lød rationalet fra Jørgensen.

Dagen efter kiggede Berlingske på baggrund af Jan E. Jørgensens debatindlæg nærmere på fem centrale tal for indvandrere og efterkommeres kriminalitet. Den artikel kan du læse her.

Dagen efter igen, tirsdag den 12. november, blandede Liberal Alliances Henrik Dahl sig i striden. I et interview til Berlingske sagde LA-profilen blandt andet:

»Nu vil jeg ikke sige noget dårligt om Jan E. Jørgensen, men han efterlader et indtryk af, at indvandrere er spejderdrenge.«

Det fik efterfølgende Jan E. Jørgensen til tasterne på Twitter, hvor han afviste Henrik Dahls udlægning.

Socialdemokratiet ser sit snit

Dagen efter fortsatte striden med at overskride partiskel, da Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, Rasmus Stoklund, skrev et debatindlæg i Berlingske.

»Udfordringerne er store, og det hjælper ingen, når Jan E. Jørgensen fejer dem ind under gulvtæppet. Forhåbentlig er det heller ikke Venstres officielle standpunkt,« skrev Stoklund i sit debatindlæg, der var direkte henvendt til Jan E. Jørgensen.

Samme dag skrev Berlingske, at man havde spurgt både Jan E. Jørgensen og Inger Støjberg, om de havde lyst til at uddybe deres standpunkter. Begge takkede nej.

Fem Venstre-folk i Jyllands-Posten

Men det betød ikke, at sagen lukkede ned der. Torsdag aften offentliggjorde Jyllands-Posten et debatindlæg fra fem Venstre-politikere, heriblandt Jan E. Jørgensen og Bertel Haarder.

»Derfor er det også tankevækkende, når en undersøgelse fra Mandag Morgen viser, at 17 pct. af danskerne ønsker at sende muslimske indvandrere ud af landet. Som indledning kan man undre sig over berettigelsen af et så hypotetisk spørgsmål, der er fuldstændig uden gang på jorden i virkelighedens verden. Hvis man levede konsekvensen ud, ville det jo være racisme i den reneste form – og der er Danmark ikke,« skrev de fem Venstre-folk blandt andet.

Her er det værd at bemærke, at de tager udgangspunkt i de 17 procent, der ifølge Mandag Morgens undersøgelse har erklæret sig »helt enig« i spørgsmålet om, at muslimer skal forlade Danmark.

Hidtil har debatten drejet sig om de 28 procent, der var enten helt eller delvist enige i udsagnet.

»Vi skal ikke finde os i, at de mennesker bliver udsat for en nedrig og udskammende retorik, alene fordi de er muslimer eller tilhører en hvilken som helst anden trosretning,« lød det også i debatindlægget fra Jørgensen, Haarder og de tre øvrige, Kim Valentin, Fatma Øktem og Anni Matthiesen.

Samtidig kunne Jyllands-Posten på baggrund af snakke med anonyme Venstre-folk fortælle, at alene rygtet om de fems debatindlæg allerede havde skabt røre i Venstre. Frygten i Venstre er, skrev Jyllands-Posten, at endnu et landsmøde ville blive holdt i skyggen af den udlændingedebat, der længe har martret partiet.

Om det bliver tilfældet, må tiden vise. Lørdag og søndag skal partiet holde landsmøde i Herning, og her kan partiformand Jakob Ellemann-Jensen blive tvunget til at forholde sig til striden.

Da Ellemann-Jensen og Støjberg i starten af september blev udpeget som henholdsvis formand og næstformand for Venstre, pegede politisk kommentator Hans Engell på netop udlændingepolitikken som et sted, de to topfolk skulle »tage nogle armlægninger«.

I 2007 meldte Ellemann-Jensen sig ud af Venstre i protest mod partiets indvandrerkritiske retorik.