Islam-kritikere patruljerer nu ved grænsen: »Ser vi nogen, holder vi dem fast, indtil politiet kommer«

Foreningen Stop Islamiseringen af Danmark sendte i weekenden en patrulje til grænsen mellem Danmark og Tyskland, og forhindrede ifølge eget udsagn flere i at krydse den »pivåbne« grænse. Politiet er bekymret.

Siden grænsekontrollen blev indført først på året, har politiet brugt adskillige ressourcer ved den dansk-tyske grænse. Den står dog stadig »pivåben«, mener foreningen Stop Islamiceringen af Danmark (SIAD). Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var ekstra aktivitet i grænselandet mellem Danmark og Tyskland natten til søndag.

Det var dog ikke - så vidt vides - flygtninge eller migranter, der skabte den øgede aktivitet, men en gruppering på 8-12 personer med tilknytning til islam-kritiske grupperinger, der patruljerede på grænsen i nærheden af Kruså.

Foreningen Stop Islamiseringen af Danmark (SIAD) havde taget initiativ til patruljeringen, hvor også repræsentanter fra gruppen Dansk Modstand og Selvforsvar (DMS) deltog, og formålet var at se, hvor nemt det er at krydse grænsen samt at stoppe dem, der ulovligt gør forsøget.

Om aktionens succes fortæller leder af SIAD, Anders Gravers:

»Vi mener selv, at vi fik skræmt flere væk. Vi kunne se lys – både fra billygter og fra gående med lommelygter - der var på vej ind mod den danske side af grænsen, men som vendte rundt, da de fik øje på os,« siger  Anders Gravers, der ikke selv deltog i aktionen.

Gruppen var dog ikke i kontakt med nogen af dem, der vendte om ved grænsen.

»Vi vil bede dem om at stå stille«

Den eneste person på vej over fra Tyskland, som man var i kontakt med, var en »udenlandsk udseende mand«, som fortalte, at han havde kørt en bil over grænsen for en kammerat, og derfor nu kom gående tilbage. Manden talte flydende dansk, og gruppen lod ham passere, refererer Anders Gravers.

På forhånd havde gruppen aftalt, hvordan de forholder sig, hvis de skulle møde en illegal migrant på vej til Danmark under en patruljering.

»Vi vil bede dem om at stå stille, og så ringe til politiet,« siger Anders Gravers og uddyber:

»Hvis de modsætter sig, har vi ret til at holde dem, indtil politiet kommer. Det vil være en civil arrest.«

Hvad mener du med at holde dem fast?

»At vi vil holde dem fast, indtil politiet kommer frem.«

Betyder det, at I vil bruge vold til at fastholde dem?

»Nej, det er ikke vold. Det er en civil arrest, og det er vi i vores ret til.«

Lommelet-ruten tur/retur

Foruden de biler og personer med lommelygter, der angiveligt vendte om, da de så personerne fra SIAD og DMS, var der også et andet tegn, der overbeviste gruppen om, at flere forsøger at komme illegalt over grænsen.

For et sted ved grænseovergangen fandt gruppen et nedtrådt buskads, hvor der lå en stribe lommeletter, som kunne ligne en guidesnor fra Tyskland over grænsen til Danmark.

»De var ikke bare smidt af en, der gik og græd, men var foldet ud, så de lå som firkanter, og så afstanden mellem dem ikke var større, end at man kunne orientere sig efter dem,« fortæller Anders Gravers.

Selvom der ikke den pågældende nat var nogen, der kom til Danmark via lommelet-ruten eller andre af de ruter, som gruppen kontrollerede, er SIAD-lederen ikke i tvivl om konklusionen efter aktionen.

»Det, der blev fastlagt, er, at grænsekontrollen ikke virker. Vores folk gik selv forbi flere gange dernede og blev overhovedet ikke antastet. Så vores konklusion er, at grænsen står pivåben,« siger SIAD-formanden.

Politi laver stikprøver indtil november

Hos Syd- og Sønderjyllands Politi er begejstringen for SIADs ekstra hænder ved grænseovergangene begrænset.

»Jeg kan godt være lidt bekymret for, hvordan det kan påvirke vores arbejde,« siger politiinspektør Brian Fussing, der dog ikke vil uddybe, hvad den bekymring konkret går på, så længe han ikke ved, hvad SIAD fremadrettet planlægger at gøre i grænseområdet.

»Vi kan jo ikke forhindre borgere i at opholde sig ved grænsen, men når det er sagt, så vurderer vi, at det er en myndighedsopgaver at lave grænsekontrol i området,« siger politiinspektøren.

Grænsekontrollen blev besluttet sidste år, hvor strømmen af flygtninge og migranter kulminerede i flere europæiske lande, og siden starten af året har politiet derfor lavet stikprøver ved den dansk-tyske grænse. Grænskontrollen er siden blevet forlænget flere gange, og løber nu frem til 12. november.

Allerede før sommerferien løb regningen op i 46 millioner kroner svarende til, at landet politikredse til sammen har brugt 231.000 timer på grænsekontrol i løbet af årets første fire måneder.