Ishøj Kommune afviser falsk Facebook-historie om, at chefer tvang sig foran i vaccinekøen

Kommunale chefer i Ishøj bliver beskyldt for at have snydt sig foran i køen til en vaccine, da plejehjemsbeboere 27. december blev vaccineret. De fik vaccinen, skriver kommunen, men der var ikke tale om snyd.

Vacciner ankommer til Omsorgscentret Kærbo i Ishøj søndag den 27. december 2020. Kommunale chefer i Ishøj Kommune er i et Facebook-opslag blevet beskyldt for at snyde sig foran i køen til en vaccine, efter at de modtog et stik på plejecentret. Det er ikke korrekt, skriver kommunen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I Ishøj Kommune, hvor smittetallet er højere end i alle andre kommuner i landet, har kommunale chefer opsigtsvækkende og uretmæssigt presset sig foran i køen til at få en vaccine. Sådan lyder påstanden i et opslag på Facebook, der for få dage siden var i omløb.

Men historien er det pure opspind, skriver kommunen, som nu utraditionelt har valgt at kommentere på historien på det sociale medie.

»Vi svarer sjældent på løse historier på Facebook, men jeg føler, at vi er nødt til at reagere på denne påstand, fordi den sætter spørgsmålstegn ved vores troværdighed i denne svære tid, hvor borgerne skal kunne stole på, at vi gør vores bedste. Vi er nødt til at tage denne fejlinformation i opløbet, så der ikke bliver tvivl om, at vi naturligvis altid følger myndighedernes anvisning og forsøger at gøre det bedste for vores borgere,« siger kommunaldirektør Kåre Svarre Jacobsen i en pressemeddelelse.

Ifølge opslaget på Facebook skulle det være sket, da beboerne på plejecentrene Kærbo og Torsbo modtog vaccinen 27. december. »Chefer« fra kommunen havde ifølge påstandene held med at snyde sig til en vaccine, på trods af at de ikke hørte til gruppen af borgere, der først skulle modtage den. Det ville i så fald være sket på et tidspunkt, hvor der kun var 10.000 doser i Danmark.

Det får Ishøj Kommune til »blankt at afvise« anklagen. De faktuelle omstændigheder, skriver kommunen, er, at 16 frivillige medarbejdere fra Ishøj Kommune deltog i vaccinationen 27. december. Heriblandt personer, der normalt sidder i chefstillinger.

De 16 er en del af et korps af frivillige kommunale medarbejdere, som har meldt sig til at hjælpe de ansatte på plejehjemmene i Ishøj i pressede situationer under vaccinationerne.

Korpsets opgave var at hjælp de ældre til og fra vaccinationsrummet og observere de ældre, som var blevet vaccineret, for at holde øje med, om der skulle opstå allergiske reaktioner, skriver kommunen i pressemeddelelsen.

Frivillige blev vaccineret

De frivillige blev vaccineret, skriver kommunen, men der var ikke tale om snyd. Derimod var der tale om, at der var vaccinedoser tilovers, da alle plejehjemsbeboerne havde fået deres stik – doser, som enten skulle bruges med det samme eller kasseres.

Korpset modtog de resterende vacciner, skriver kommunen, men fik dem som et tilbud og ikke under ufine omstændigheder, lyder det fra Ishøj Kommune.

»Det var en pludselig mulighed, som opstod på stedet, fordi vaccinen ellers ville blive kasseret. Så det var ikke på forhånd planen, at de frivillige skulle vaccineres, og ingen af dem havde tilmeldt sig, fordi de troede, at de skulle vaccineres,« siger Kåre Svarre Jacobsen.

Blandt de frivillige, som blev vaccineret, var også nogle kommunale ledere. Men der var ikke tale om, at cheferne pressede sig foran i vaccinekøen på bekostning af udsatte borgere eller ansatte, som opslag på Facebook ellers beskriver.

»Jeg synes, at det er meget uheldigt, at vores frivillige medarbejdere bliver mistænkeliggjort. De forlod deres familier midt i deres juleferie for at gøre en ekstra indsats for vores ældre borgere, og nu bliver der sat spørgsmålstegn ved deres motiver. Som kommunaldirektør forventer jeg, at mine ledere går foran, når det brænder på, og så skal de altså ikke have kritik for at melde sig som frivillige,« siger Kåre Svarre Jacobsen.

Opslaget blev onsdag fjernet fra Facebook.