Isen krymper i Polarhavet

Isdækket i Polarhavet nord for Grønland er rekordlavt denne sommer. Fænomenet bliver forklaret med usædvanlige klimatiske forhold i Arktis i år.

<a href='http://images.bm4.metropol.dk//283/283260/283260_original.jpg' target='_blank'>Se i stort format</a> Fold sammen
Læs mere

Den arktiske havis i Polarhavet nord for Grønland bliver ved med at smelte, og isens udbredelse er i år rekordlav.

Det fremgår af helt nye målinger offentliggjort af National Snow and Ice Data Center (NSIDC) i USA. Målingerne er foretaget med satellitter og viser, at isdækket mandag i denne uge var 4,92 millioner kvadratkilomter, hvilket er endnu mindre end i 2005, da den hidtil mindste udbredelse af den polare havis blev målt. Dengang var isdækket omkring 5,32 millioner kvadratkilometer.

Afsmeltningen af polarisen kulminerer hvert år i august-september i slutningen af den arktiske sommer, og derfor kan der, ifølge forskerne fra NSIDC, sagtens nå at smelte endnu mere is.

Isen i Polarhavet er blevet overvåget og målt med satellitter i 28 år, og forskerne kan konstatere, at det især er i farvandet nord for det østlige Sibirien og i Beauforthavet nord for Alaska, at isen forsvinder.

Selvom forskerne mener, at isens tilbagetrækning sagtens kan være udtryk for global opvarmning, så bidrager naturlige klimatiske variationer dog også til afsmeltningen.

Således er der helt konkret sket det, at et arktisk højtryk i juni og juli har givet masser af solskin og varme. Det sætter fut i afsmeltningen. Dertil kommer, at et sibirsk lavtryk har sendt varme vinde ud over Polarhavet. Det bidrager også til afsmeltningen. Desuden har den arktiske sommer været varmere end normalt.

Polarhavet gendanner meget af den smeltede havis, når somrene slutter, og det atter bliver arktisk vinter.