Irma: beskat fede fødevarer

Fødevarer med alt for meget fedt skal forbydes ved lov, foreslår Irma-kæden. Politikere vil gerne se på fedtskat.

Irma-kæden vil have forbudt eller lagt afgift på fede fødevarer for at gøre noget ved danskernes fedmeproblemer. 40 procent danskere er overvægtige. Det skriver Nyhedsavisen.

- Det kunne være en afgift på fedte efter, hvor mange kalorier, der er i fødevarerne. Eller også kunne man forbyde oksekød og chips med meget fedt, siger direktør i Irma, Alfred Josefsen, til Nyhedsavisen.

De 73 danske Irma-butikker har selv pillet hakket kød med en fedtprocent på over 12 ned fra hylderne. Kæden vil ikke længere sælge de fede fødevarer.

- Butiksejere har et medansvar for fedmeproblemet gennem de varer, som vi vælger at sælge. Men vi kan ikke løfte byrden alene, siger Alfred Josefsen.

Ernæringsekspert Arne Astrup, leder af Institut for Human Ernæring, bakker op om en fedtskat, og flere partier kalder forslaget interessant.

- Det er en særdeles fornuftig idé. Vi ved, at det som alvor gør danskerne fede er fede mejerivarer, kød, sodavand og slik. Og prisen har afgørende betydning for, hvad man køber. Jeg tror faktisk mere på fedtskat end på different moms, hvor sunde fødevarer er uden moms. Dermod tror jeg, at et forbud mod bestemte fødevarer vil føre til sortbørshandel, siger Arne Astrup.

Politisk vil de radikale have en kommission til at undersøge fedtskatten, og Socialdemokraternes forbrugsordfører Karen Hækkerup, kalder forslagene spændende.

- Jeg vil dog nødig undvære chokolade og flødeskum helt, siger Karen Hækkerup til Nyhedsavisen.

Forbrugerminister Carina Christensen har for nylig udtalt, at hun ikke vil bestemme, hvad danskerne putter i indkøbskurven.

Og det vil FødevareIndustrien under Dansk Industri heller ikke.

- Forbud og afgifter er ikke vejen frem. I stedet bør man satse på information om varieret kost, siger branchedirektør Ole Linnet Juul.

Men fedmeepidemien er ét af de områder, som Forbrugerrådet vil gøre noget ved her i 2007.

- Jeg vil ikke afvise idéerne om en fedtskat og forbyde fede fødevarer helt, men det skal undersøges grundigt først, siger formand Camilla Hersom.