Irland er Europas største comeback

Irland trækkes frem som forbillede på, hvordan andre gældstyngede lande kan komme ud af krisen. Tysklands kansler, Angela Merkel, siger til Berlingske, at den irske »kraftanstrengelse« aftvinger »stor respekt«.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DUBLIN/BERLIN: Blot to et halvt år efter at have balanceret på kanten af statsbankerot udråbes Irland til forbillede for, hvordan kriseramte europæiske lande skal klare sig gennem den største krise i Europa siden Anden Verdenskrig.

Med store offentlige nedskæringer og skatteforhøjelser har Irland netop for 11. kvartal i træk overholdt de skrappe finansielle betingelser for nødlånet på 85 mia. euro, som landet fik af EU og IMF i november 2010.

I 80erne var Irland Europas syge mand. Så blev den grønne ø berømmet for at skabe en buldrende tigerøkonomi, men i 2008 bristede den irske boligboble, og irerne måtte to år senere tigge om nødlån for at redde landets kuldsejlede banker og undgå statsbankerot.

I dag fremhæver landets långivere Irland som model for, hvordan Grækenland og andre af Europas syge økonomier kan trække sig selv op efter en gigantisk nedtur.Den tyske kansler, Angela Merkel, fremhævede på et pressemøde i Berlin i går, at Irland er kommet så meget på fode, at landet igen med succes kan finde finansiering på de internationale finansmarkeder. Adspurgt af Berlingske roste Merkel den irske hestekur, som hun kaldte »en meget stor kraftanstrengelse«, der er blevet gennemført »uden stor offentlig diskussion«.

»Irland må jo nu også med en væsentlig mindre banksektor se på, hvordan man indretter økonomien, så mennesker kan leve i velstand. Derfor har jeg stor respekt for, hvad borgerne i Irland har leveret, men også hvad politikerne har leveret,« sagde Angela Merkel.

Landets långivere har siden nytår hjulpet irerne yderligere til deres økonomiske comeback ved at forlænge løbetiden på lån og nedsætte renten på lån. Nu venter irerne på, at væksten skal vende tilbage. Den irske økonomi er fortsat »skrøbelig«, påpeger økonomer, efter at Irland er faldet tilbage i recession. Men mens offentlige forringelser har skabt bølger af vrede protester i lande som Grækenland, er irerne mere realistiske. Det ligger i deres DNA, at man i krisetider kæmper sig tilbage.