Irettesat, men ikke fyret

Louise Freverts angreb på danske muslimer er ikke Dansk Folkepartis politik, men hun bliver heller ikke ekskluderet, for hun har skiftet holdning, forklarer Dansk Folkepartis gruppenæstformand, Peter Skaarup.

Fem skarpe:

»Det har skullet stå klart, at hvis man kom med udtalelser, der er uacceptable, så blev man ekskluderet.«

Sådan forklarede Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, for to uger siden partiets interne disciplin, og næstformand i folketingsgruppen Peter Skaarup, betegner partifællen Louise Freverts angreb på muslimer som netop »uacceptabelt.«

Hvilke konsekvenser får det her for Louise Frevert?

»Det er jo ikke sådan, at der er en facitliste. At fordi man kommer med nogle udtalelser, der ikke er passende, så bliver man ekskluderet. Det må vi vurdere i hver enkelt sag, og vi har så vurderet, at det skal sættes på plads, at det ikke er partiets politik.«

Så det at sammenligne muslimer med kræftceller, der udvikler sig, det er ikke udtalelser, der er så uacceptable, at det fører til eksklusion?

»De er uacceptable, og det er en lærestreg, som Louise Frevert har fået på baggrund af de her udtalelser, men det fører ikke til, at hun bliver ekskluderet,« siger Peter Skaarup.

Men er der plads til at have de holdninger i Dansk Folkeparti?

»Nej, det er der ikke. Og det er også derfor, at vi har markeret over for hende, at hun må beklage - og det har hun også gjort - de udtalelser der er kommet.«

Men hvorfor skulle man tro, at hun har skiftet holdning. En ting er, at hun beklager sine udtalelser, men holdningerne har hun vel stadig?

»Jeg mener, med det kendskab jeg har til Louise Frevert som et aktivt, meget farverigt medlem af gruppen, så er de her udtalelser slet ikke kendetegnede for hende, så jeg synes, det er rimeligt nok, at man kan begå en fejl. Det er en svipser fra hendes side, så hvis hun beklager det, så kan hun godt få lov til at blive.«

Når hun får lov til at blive, er det så fordi Dansk Folkeparti deler hendes grundlæggende anti-islamistiske kritik, men bare ikke vil lægge navn til hendes formuleringer?

»Nej, jeg tror egentlig borgerne er meget godt klar over, hvad vi står for. Vi har haft en god afbalanceret politik med nogle stramninger på udlændinge- og retsområdet, som vi er godt på vej til at få gennemført,« siger Peter Skaarup.