Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Om døden indtræffer i et asylcenter i Danmark, i hjemlandet Iran eller i en kirke på Nørrebro gør ikke den store forskel for de 11 asylansøgere, der onsdag eftermiddag ankom til Stefanskirken på Nørrebro i København og indledte en sultestrejke. Det er budskabet fra iranerne knap et døgn efter, at sultestrejken er gået i gang.
Mens den lokale kirketjener forbereder en bisættelse i kirken, hvor de ni mænd og to kvinder har overnattet mellem onsdag og torsdag, fortæller asylansøger Farhad Talebi, at iranerne ser sultestrejken som eneste mulighed for at blive i Danmark.
- Hvis vi kommer tilbage, er det tortur, fængsel og en hel masse andre forfærdelige ting, der venter på os. Der er mange problemer med regeringen dernede, siger Farhad Talebi, som har boet i asylcentret Kongelunden i otte år.
Han fik afslag på asyl i Danmark i 2006 og har siden da ventet på at blive sendt tilbage til Iran sammen med sin kone. Hun opholder sig fortsat i Kongelunden, men bakker ifølge sin mand op om sultestrejken. Der er ikke andre alternativer, lyder det.
- Vi vil sultestrejke, så længe vi lever. Vi skal nå vores mål, og hvis jeg dør, så er det lige meget. Uanset hvad, så skal jeg dø. Enten her eller i Iran, siger Farhad Talebi, som under sit ophold på Kongelunden har fået psykiske problemer og er kommet i behandling.
Iranerne i Stefanskirken passer fint ind i menneskemængden på Nørrebrogade - bortset fra et lamineret skilt om halsen, der gør opmærksom på, at de sultestrejker for asyl. Derudover indtager de udelukkende vand, og Mina Khalili, der er en af to kvindelige sultestrejkende i kirken, har allerede fået det dårligt efter et døgns tid uden mad. Men heller ikke hun ser andre udveje.
- Vi kan ikke tage tilbage til Iran. Vi ved, at hvis vi vender tilbage, så får vi en dødsdom, når vi ankommer, siger hun.
Iranerne i kirken er enten kristne, tilhører bahai-religionen eller er slet ikke religiøse. I det islamistiske Iran er det et stort problem, siger de, og det er derfor, at frygten for at vende tilbage er så stor. De fleste af iranerne har fået afslag på asyl i Danmark, mens nogle af sagerne fortsat er under behandling.
Menighedsrådet i Stefanskirken afholder torsdag et ekstraordinært møde om situationen.
Iranernes sultestrejke kommer i forlængelse af en række sultestrejker, der på det seneste er indledt i asylcentre rundt om i Danmark. Samlet sultestrejker omkring 70 iranere og syrere i protest mod de danske myndigheders nej til asyl.
Nogle har allerede sultestrejket i omkring tre uger, og i Dansk Røde Kors er generalsekretær Anders Ladekarl meget bekymret for, at en eller flere asylansøgere omkommer.
- Der er jo temmelig mange af dem, som har sultestrejket relativt længe, og det der sker, når man sultestrejker i et stykke tid, er, at man mister lysten til at spise. Det, som vi er nervøse for, er, at de sulter sig ihjel, sagde Anders Ladekarl onsdag.
Det er en udbredt opfattelse hos flere læger, at man ikke kan overleve en sultestrejke i mere end 70 døgn.