Irakere sværere at sende hjem

De irakiske myndigheder vil kun kendes ved en fjerdedel af de 195 afviste irakiske asylansøgere fra Danmark. De resterendes skæbne er uvis.

Det bliver svært for de danske myndigheder at hjemsende mange af de irakiske asylansøgere, som politiet anholdt natten til torsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix

Det bliver stort set umuligt for de danske myndigheder at hjemsende mange af de afviste asylansøgere, som politiet anholdt natten til i går, da de ryddede Brorsons Kirke på Nørrebro, hvor irakerne i månedsvis har opholdt sig.

Rigspolitiet kan ikke dokumentere, at asylansøgerne er fra Irak, og dermed kan de ikke sendes hjem.

Ifølge nye tal fra Rigspolitiets Udlændingeafdeling har afdelingen sendt 195 sager om irakiske asylansøgere til de irakiske myndigheder med henblik på hjemsendelse.

Men de irakiske myndigheder har kun accepteret at modtage 53, altså kun godt en fjerdedel, af de 195 irakere. Det er falske pas og dokumenter, der umuliggør en identificering af de formodede irakeres nationalitet. En irakisk delegation kommer i næste uge til Danmark for at hjælpe de danske myndigheder med at identificere irakerne i gruppen.

- Vores dokumentation for de afviste irakiske asylansøgere har ikke været god nok. Nu må vi i samarbejde med de irakiske myndigheder finde ud af, hvad der er op og ned i disse sager, siger Hans-Viggo Jensen, vicerigspolitichef og chef for Rigspolitiets Udlændingeafdeling.

Hos Dansk Flygtningehjælp er generalsekretær Andreas Kamm i vildrede over de afviste irakiske asylansøgeres rettigheder, hvis det ikke kan dokumenteres, at de har irakisk nationalitet.

- Deres situation er meget vanskelig. Vi har aldrig stået i en lignende situation, siger han.

Ifølge Thomas Gammeltoft-Hansen, ekspert i international asylpolitik på Dansk Institut for Internationale Studier, er det ikke et ukendt fænomen, at det er svært at identificere, hvor asylansøgere stammer fra.

- Nationalitet betyder meget, når man søger asyl. Derfor kan det øge chancen for asyl, hvis man som flygtning siger, man kommer fra et bestemt land, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Brian Mikkelsen (K).