Irakere kan blive handelsvarer

Ekspert i international asylret vurderer, at de afviste irakiske asylansøgere kan risikere at blive en handelsvare for de irakiske myndigheder.

De irakiske asylansøgere, der i går blev anholdt i Brorsons Kirke, risikerer at blive afvist af de irakiske myndigheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pelle Rink / Scanpix.

De irakiske myndigheder har afvist at tilbagetage 143 afviste asylansøgere fra Danmark.

Dokumentationen for deres irakiske nationalitet er ganske enkelt ikke god, mener de irakiske myndigheder.

Men de irakiske myndigheder kan have en bagtanke med at afvise så mange asylansøgere fra Danmark. De irakiske myndigheder vil muligvis forsøge at gøre deres mulige landsmænd til en handelsvare. Det mener i hvert fald Thomas Gammeltoft-Hansen, ekspert i international asylpolitik på Dansk Institut for Internationale Studier.

- De irakiske myndigheder er muligvis reelt bekymrede for, om det også virkelig er irakere, de tager imod, og derfor vil de formentlig være meget grundige i deres proces. Men derudover kan spørgsmålet om nationalitet også bruges i et forhandlingsspil. De irakiske myndigheder vil måske kræve yderligere kompensation fra Danmark, hvis de skal tage personer tilbage, der har opholdt sig i Danmark i mange år, og hvor der er tvivl om dokumenterne, siger Thomas Gammeltoft-Hansen.

En irakisk delegation kommer i næste uge til Danmark for at krydsforhøre de afviste asylansøgere i håb om at kunne identificere dem og deres nationalitet.