Iqra Privatskole skal betale 16 mio. kroner i statsstøtte tilbage

Ministeriets tilsyn med de frie og private skoler kom i december med en påtænkt afgørelse om helt at sløjfe statsstøtten til landets største muslimske friskole.

Iqra Privatskole i Hermodsgade, København N fotograferet onsdag den 20. december 2017. Den muslimske friskole Iqra Privatskole på Nørrebro i København står til at miste sit statstilskud, der sidste år var på 21, 7 millioner krone. . (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Forældre og bestyrelse på den lukningstruede Iqra Privatskole på Nørrebro i København kan for en stund ånde lettet op.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet kom 19. december 2017 med en såkaldt »påtænkt afgørelse« om at fjerne statstilskuddet til skolen, men af et brev netop sendt til skolens ledelse fremgår det, at det ministerielle tilsyn med de frie og private skoler giver Iqra Privatskole en chance til.

Ikke desto mindre skal skolen tilbagebetale mere end 16 mio. kroner i statsstøtte.

»Styrelsen har truffet afgørelse om, at Iqra Privatskole skal tilbagebetale godt 16 mio. kr., fordi der er sket alvorlige lovbrud på skolen i 2017. Det svarer til det statslige tilskud i de otte måneder, som skolen har været under tilsyn i 2017. Samtidig er situationen den, at den nuværende bestyrelse på kort tid har rettet op på de forhold, som styrelsen påtalte før jul. Derfor er der ikke længere belæg for at fastholde, at den nye ledelse ikke vil kunne vende forholdene på skolen fremover, og derfor kan skolen fortsat få tilskud. Vi er dog ikke så betryggede, at vi slipper skolen. Derfor fortsætter styrelsen det skærpede tilsyn med skolen i form af anmeldte og uanmeldte tilsynsbesøg, deltagelse i bestyrelsesmøder, overvågning af prøver osv.,« siger Søren Hartmann Hede, direktør i Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, i et skriftligt svar til Berlingske.

På Iqra Privatskole er konstitueret skoleleder Rafaqat Abbas Khan lettet.

»Vi er rigtigt, rigtigt glade for, at de igen har fået tillid til os. Tilsynet har frafaldet mange af de tidligere kritikpunkter og roser den nye bestyrelse for de tiltag, den nye bestyrelse har taget på skolen. Det sætter vi stor pris på,« siger han til Berlingske:

»Så er der den kedelige - men helt forståelige del - at de gerne vil have tilbagebetaling for det tilskud, der uberettiget er givet til skolen fra maj til december, hvor tingene bare ikke var i orden under den tidligere bestyrelse. Og der er vi jo enige med dem i, at tingene ikke var, som det skulle være. Det var jo helt grotesk, nogle af de ting, der foregik.«

Skolelederen fortæller, at der senere i dag er indkaldt til infomøde med forældrene, som skal tage stilling til, hvordan man håndterer tilbagebetalingen af de 16 mio. kroner.

Iqra Privatskole er landets største muslimske friskole og har siden september været under skærpet tilsyn, hvilket bl.a. skete, efter at Berlingske kunne afdække, at den nu forhenværende viceskoleleder Shahid Mehdi på sin hjemmeside rådede unge til at undgå ikke-muslimske venner.

Herefter har tilsynet påpeget en række – ifølge tilsynet – særdeles alvorlige forhold, fremgår det af tilsynssagen. Det er kommet frem, at den tidligere bestyrelsesformand bedrev ægteskabsrådgivning på skolen, at flere familiemedlemmer til imamen Khalil Jaffar, som stiftede skolen, har været ansat på skolen, samt at skolen – ifølge tilsynet - på forhånd burde have kendt til førnævnte Shahid Mehdis holdninger.

Desuden har styrelsen fået en række henvendelser fra personer med tilknytning til skolen, hvor der bl.a. er udtrykt bekymring for, om bestyrelsens holdninger var »forenelige med dansk demokrati« samt kønsopdelt undervisning.

Forældrene til børnene på Iqra Privatskole har imidlertid valgt en ny bestyrelse.