IQ-forskeren Helmuth Nyborg vil redde sin ære i landsretten

Helmuth Nyborg erkender mindre fejl i forskningsartikel, men han nægter at lade sig kalde videnskabelig uredelig. Nu vil han renses i retten.

Foto: Erik Refner. Helmuth Nyborg er så upopulær, man næsten kan blive. Hans undersøgelser, der bl.a viser, at kvinder er dummere end mænd og sorte dummere end hvide passer nemlig ikke ind i, hvordan vi gerne vil se os selv.
Læs mere
Fold sammen

Et helt livs studier og forskning skal ikke sværtes til af uberettiget kritik.

Med den overbevisning møder den kontroversielle intelligensforsker og tidligere professor ved Aarhus Universitet Helmuth Nyborg mandag op i Vestre Landsret.

Her har den 79-årige professor emeritus stævnet Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU) i håbet om at få oprejsning.

- Det sætter en plet på hele min videnskabelige karriere, siger Helmuth Nyborg om en afgørelse fra UVVU, der i 2013 stemplede forskeren som videnskabelig uredelig.

Allerede i 2005 vakte forskeren stor opstandelse, da han fremførte, at mænds generelle intelligens er højere end kvinders. Han slap dog for en påtale fra UVVU.

I 2011 startede så den aktuelle sag, da Nyborg i forskningsartiklen "The Decay of Western Civilization: Double Relaxed Darwinian Selection" argumenterede for, at indvandring fra ikke-vestlige lande med tiden sænker den gennemsnitlige IQ i Vesten.

Ifølge UVVU holder det videnskabelige håndværk imidlertid ikke, lød afgørelsen i efteråret 2013.

Først og fremmest bygger artiklen på FN-tal, som er blevet omregnet, uden at artiklen forklarer hvordan. For det andet fremgik det ikke, at Jørn Ebbe Vig, der er medstifter af Den Danske Forening, havde bidraget til arbejdet.

I dag erkender Helmuth Nyborg, at omregningen af FN-tallene burde have været forklaret i artiklen.

- Der er begået nogle ganske minimale fejl, som overhovedet ikke ændrer det videnskabelige budskab. Det er en undladelsessynd, men det er ikke det samme som, at man bevidst har villet konstruere data, og det er det, UVVU siger, at jeg gør.

Om den anonyme medforfatter forklarer Nyborg, at Jørn Ebbe Vig selv frabad sig at blive nævnt.

- Han har ikke skrevet et eneste ord i selve artiklen, og alene af den grund skal han ikke optræde som medforfatter, mener forskeren.

Helmuth Nyborg henviser desuden til, at forlaget bag artiklen i kølvandet på afgørelsen fra UVVU nedsatte en uafhængig international komité af eksperter, som afviste påstanden om videnskabelig uredelighed.

/ritzau/