»Introforløb skal være et sted, hvor alle føler sig velkomne«

Formanden for Danske Studerendes Fællesråd kalder introforløb på Københavns Universitet grænseoverskridende. Men langt hovedparten af forløbene rundt i landet foregår efter bogen, siger han.

Det er fuldstændig uacceptabelt, at studerende skal stå på en ølkasse og fortælle deres nye studiekammerater, hvem de gerne vil have sex med.

Det siger Jakob L. Ruggaard, formand for Danske Studerendes Fællesråd (DSF), i kølvandet på en sag fra Statskundskab på Københavns Universitet, hvor nye studerende i forbindelse med introduktionen til studiet af tutorerne blev udsat for en række ritualer, som flere opfattede som krænkende, grænseoverskridende og sexistiske.

Således oplevede mandlige studerende i forbindelse med introforløb og rustur i 2012, at de skulle stikke deres fingre ind i munden på et afskåret fårehoved og forestille sig, at dets læber var kvindelige skamlæber.

»Det er uacceptabelt at sådanne begivenheder finder sted. Introforløb skal være et sted, hvor alle føler sig velkomne, og et rigtig godt møde med ens nye studie,« siger Jakob L. Ruggaard.

Han understreger, at sagen på ingen måde tegner et retvisende billede af hverdagen på landets universiteter.

»Det altoverskyggende billede er, at tutorerne er rigtig seje - det er jo mennesker, der bruger en hel sommerferie og mere for at give deres nye medstuderende en god start,« siger Jakob L. Ruggaard og tilføjer, at han ikke har hørt om tilsvarende episoder på andre universiteter.

Skulle der alligevel dukke en sag op, opfordrer han til, at problemet løses lokalt.

»Jeg har bidt mærke i, at tutorerne selv har været på banen i forbindelse med denne sag og sagt, at forløbet skal ændres, og det er godt, at de selv tager hånd om sagen. Jeg vil opfordre til, at hvis der dukker sådanne sager op, at tutorerne selv tager hånd om dem og ansvar for at løse dem.«