Intet overblik over betjentes skydetræning op til terrorangreb

Før terrorangrebet i København havde politiet ikke overblik over, om danske betjente havde den fornødne træning i at bruge maskinpistolen MP5.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Knap havde den nu afdøde terrorist Omar El-Hussein åbnet ild mod Krudttønden i København tilbage i februar, før tungt bevæbnede betjente patruljerede i hovedstadens gader.

I deres bælter hang maskinpistolen MP5, men nu viser det sig, at politiet ikke havde noget overblik over, om de enkelte betjente havde modtaget træning i at betjene samme maskinpistol.

Et svar på en aktindsigt, som TV 2 har søgt hos Københavns Politi, afslører, at politiet op til terrorangrebet 14. og 15. februar ikke registrerede, hvornår betjente fik skudtræning, ligesom træningen ikke blev journaliseret i den enkelte betjents medarbejderfil.

»Det er derfor ikke på nuværende tidspunkt muligt at udarbejde en samlet opgørelse over, hvem der har og ikke har deltaget i skydning med MP5-maskinpistoler,« fremgår det af politiets svar til TV 2.

Det er tidligere kommet frem, at flere af de betjente, der patruljerede i hovedstaden i de hektiske timer, ikke havde modtaget den årlige træning i brugen af MP5-maskinpistolen.

Da Omar El-Hussein natten til søndag 15. februar åbnede ild mod to betjente og en vagt i Krystalgade, fik det fatale konsekvenser for den sidste, Dan Uzan, der blev dræbt under skyderierne.

De to betjente, der begge blev såret under skudvekslingen, var bevæbnet med en MP5, og en aktindsigt har tidligere vist, at den ene betjent ikke havde modtaget den fornødne træning i at benytte maskinpistolen. Samme betjent tabte magasinet til den ene pistol under skudvekslingen.

Ifølge TV 2 har Københavns Politi strammet procedurerne efter terrorangrebet og indført IT-systemer, der registrerer betjentenes deltagelse i skydetræning.

Den ledende politiinspektør hos Københavns Politi, Jan Bjørn, slår dog samtidig fast, at det efter hans opfattelse var et fåtal af de betjente, der patruljerede i weekenden 14. og 15. februar, der havde misset skydetræningen.

»Vi har jo ikke sendt folk ud med et værktøj - et våben - som de ikke kender. Alle har grunduddannelsen på maskinpistolen. Og der er så nogen, der har misset at komme på skydebanen til vedligeholdelsesuddannelse,« siger han til TV 2.

Omar El-Hussein blev skudt og dræbt af politiet tidligt søndag morgen 15. februar nær Nørrebro Station. Foruden drabet på Dan Uzan skød og dræbte den 22-årige gerningsmand filminstruktøren Finn Nørgaard under angrebet ved Krudttønden.