Internt arbejdsredskab viser, hvor ofte fødeafdelinger i hovedstaden er i »rød zone«

Fødeafdelinger i regionen har i stigende grad »meget travlt«, viser data fra Region Hovedstaden. Samtidig mangler fødeafdelingerne på hospitalerne jordemødre.

Antallet af ledige jordemoderstillinger i Region Hovedstaden har gennem sommeren ligget stabilt højt på mellem 55 og 58. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Travlheden er øget voldsomt på fødeafdelingerne i Region Hovedstaden i løbet af 2021.

Den andel af tiden, hvor fødeafdelingerne har »meget travlt«, er vokset hen over månederne på både Herlev og Gentofte Hospital samt Amager og Hvidovre Hospital. Også Rigshospitalet har oplevet en stigning.

Det viser data fra Region Hovedstaden, som DR og Berlingske har fået aktindsigt i.

Værst er situationen på Herlev og Gentofte Hospital, hvor fødeafdelingen 56 procent af tiden i august lå på det højeste trin ud af i alt tre travlhedsniveauer og dermed havde »meget travlt«.

Til sammenligning fyldte de meget travle perioder blot 20 procent af tiden i maj.

Som Berlingske beskrev mandag, er jobansøgningerne fra jordemødre til regionens fødeafdelinger »stort set udeblevet« i sommer. Regionen erkender, at der i sommer har været »ekstraordinært travlt«, fremgår det af en orientering til regionens sundhedsudvalg.

I orienteringen står der samtidig, at antallet af ledige jordemoderstillinger gennem sommeren har ligget stabilt højt på mellem 55 og 58.

Ifølge regionen har »alle personalegrupper« på det tredje trin så meget at se til, at der er »flere opgaver, som personalet ikke udfører«. Det kan være at tømme kasser med medicin eller tømme eller rede fødestuer op. Travlheden kan være udløst af uventet mange fødsler eller mange komplekse fødsler.

Hospitalerne bruger internt de tre niveauer som et værktøj til at prioritere opgaver, og data bygger på manuelle indtastninger. Tallene er derfor behæftet med usikkerhed.

Herlev og Gentofte indførte først prioriteringsværktøjet i maj i år, og der findes derfor ikke data for årets første måneder. Fødeafdelingen på Nordsjællands Hospital indgår ikke i data, fordi afdelingen ikke benytter prioriteringsværktøjet.

Ifølge Region Hovedstaden er der »tilført betragtelige midler« til fødeområdet i den seneste budgetaftale.