Intern redegørelse: Københavns Kommune brød egne regler, da de udlånte festsal gratis

En intern redegørelse fra Københavns Kommune viser, at det var i strid med kommunens regler at udlåne rådhusets lokaler til politikere kvit og frit. Ingen af fire bryllupsreceptioner er i overensstemmelse med reglerne.

Anna Mee Allerslev. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns Kommune er nu klar med et udkast til den interne redegørelse til Ankestyrelsen om kommunens gratis udlån af lokaler til politikere.

Den konkluderer, at Københavns Kommune brød egne regler ved at stille lokaler til rådighed for Borgerrepræsentationens medlemmer kvit og frit.

»Det er således samlet set kommunens vurdering, at der (...) ikke har været hjemmel i vederlagsreglerne til at stille de nævnte lokaler vederlagsfrit til rådighed for de berørte medlemmer og dermed indirekte dække deres udgifter til leje af de pågældende lokaler til de nævnte arrangementer,« skriver Økonomiforvaltningen i redegørelsen.

Sagen begyndte at rulle, da det kom frem, at tidligere beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev holdt sin bryllupsreception i Rådhushallen tidligere på sommeren. Normalt koster det ikke mindre end 65.000 kroner at leje hallen.

Hun er ikke det eneste medlem af Borgerrepræsentationen, som har fået stillet et lokale til rådighed på Rådhuset i forlængelse af en vielse.

Cecilia Lonning-Skovgaard (V) var den første, og derefter fuglte Henrik Nord (R) og Peter Thiele (SF), som også har holdt bryllupsreception i et lokale på Københavns rådhus i perioden 2012-2017. Anna Mee Allerslev og Cecilia Lonning-Skovgaard blev begge kirkeligt viet, mens Henrik Nord og Peter Thiele begge blev borgerligt viet på rådhuset.

Gruppeformændene i Borgerrepræsentationen og embedsmænd i Københavns Kommune nikkede i både Lonning-Skovgaard og Mee Allerslevs tilfælde ja til, at den gratis leje af lokalerne var i overensstemmelse med kommunens regler.

Ifølge redegørelsen skal der skelnes mellem, om medlemmet er blevet viet på rådhuset eller et andet sted, ligesom bryllupsreceptionens karakter er af betydning. En egentlig reception er ikke inden for reglerne, heller ikke selvom BR-medlemmet er blevet borgerligt viet. Redegørelsen fastslår, at ingen af de fire bryllupsreceptioner overholder reglerne.

Borgerrepræsentation skal på næste møde tage stilling til den interne redegørelse, før den sendes til Ankestyrelsen, som selv har henvendt sig i kølvandet på sagerne.
Når Ankestyrelsen har modtaget redegørelsen og reageret på den, vil Borgerrepræsentationen tage stilling til de videre konsekvenser af sagen. Herunder om der er opkræves betaling for leje af rådhuslokaler i de tilfælde, hvor pengene ikke allerede er blevet betalt. Anna Mee Allerslev og Cecilia Lonning-Skovgaard har betalt.

Anna Mee Allerslev ønsker ikke at kommentere de nye oplysninger over for Berlingske.

Cecilia Lonning-Skovgaard ønsker heller ikke at kommentere på de nye oplysninger. I en sms til Berlingske skriver hun:

»Jeg og Venstre tager udtalelsen til Ankestyrelsen til efterretning, og har ikke yderligere at tilføje.«

Forvaltningen lægger op til, at reglerne præciseres, så der for fremtiden ikke hersker tvivl. Blandt andet skal BR-medlemmer ikke længere have mulighed for at låne et lokale til en bryllupsreception i forlængelse af deres borgerlige eller kirkelige vielse.

Det bifalder overborgmester Frank Jensen (S):

»Det er jeg tilfreds med og støtter naturligvis 100 procent. Det vil betyde fremover, at det er klart og entydigt, hvad der er inden for rammerne – og hvad der ikke er. Og det vil sikre, at vi i gruppeformandskredsen ikke en anden gang nikker til en forkert beslutning,« skriver Frank Jensen i en mail.

Administrerende direktør i Økonomiforvaltningen, Peter Stensgaard Mørch, har også sendt et skriftligt svar, hvori han beklager, at forvaltningen ikke har haft en tilstrækkelig klar vurdering af reglerne.

»Den administrative praksis vedrørende udlån af lokaler til BR-medlemmers bryllupsreceptioner har ikke været efter reglerne og kan dermed ikke opretholdes.« skriver han.